ratovii.jpg

Pobjednici ovogodišnjeg box officea već se znaju unaprijed. Bitka će se voditi između "Ratova Zvijezda - Epizode 7“ koje će režirati J.J.Abrams i drugog nastavka "Avengersa“ pod nazivom "Age of Ultron".
Sedma epizoda Ratova Zvijezda biti će prvi film iz planirane trilogije čija je radnja smještena 30 godina nakon događaja koji su se zbili u Povratku Jedija, snimljenom 1983 godine. J.J. Abrams se nekako čini, unatoč negodovanju nekih fanova ove franšize, a koji su neizbježni, najlogičnijim izborom, budući da se radi o čovjeku velike imaginacije i spiritualnom učeniku Stevena Spielberga i Georga Lucasa.

"Avengerse“ će ponovo režirati kultni heroj američke televizije Joss Wheadon, koji je obavio solidan posao prvi puta. Ova dva blockbustera na isti dan imati će premijeru u Hrvatskoj i Sjedinjenim Državama, što je svakako jedan od rijetkih pozitivnih primjera aktualnosti domaćih kinematografa. Moguće je da nakon ove godine budu srušeni rekordi "Avatara“ koji je diljem svijeta donio svojim tvorcima preko 2 milijarde dolara prihoda. Ratovi zvijezda dolaze u kina 18. prosinca, a "Avengersi“ već ovog proljeća, prvog dana svibnja.

Scena sa snimanja Spectre
Scena sa snimanja Spectre
Osim njih još će par filmova nesumnjivo vladati kino blagajnama. Novi nastavak James Bonda, "Spectre“, nakon komercijalno uspješnog i od kritike priznatog Skyfalla, dolazi nam 6. studenog.  Stara ekipa je ponovno na okupu. Sam Mendes za kormilom i Daniel Craig kao moderno utjelovljenje najpoznatijeg špijuna od kada je svijeta.

"Nemoguća Misija - Ghost Protocol“ tvorca animiranih filmova Brada Birda bio je jedan od vizualno najzanimljivijih spektakla posljednjih 10 godina gdje je posebno atraktivna akcijska scena u kojoj se Tom Cruise penje po Burj Khalifi, impresivnom dubaijskom zdanju. Novi nastavak ovaj puta će režirati Christopher McQuarrie, tvorac zanimljivog retro pulp krimića "Jack Reacher".

Bird dotle radi na svom novom projektu "Tomorrowland“. Radi se o znanstveno fantastičnom  djelu o putovanju kroz vrijeme i svemir. Glavnu ulogu igra George Clooney, a scenarij osim Birda potpisuje i glavni čovjek iza serije „Lost" Damon Lindelof. Zvuči intrigantno.

Redatelj kameleon Gus Van Sant  udružio je snage s najtraženijom zvijezdom Hollywooda danas, Matthewom McConaugheyem, u "The Sea of Trees“, pričom o Amerikancu koji odlazi počiniti samoubojstvo u Japan. Biti će zanimljivo vidjeti koji će se Van Sant pojaviti ovdje. Eksperimentator, melodramatičar koji pretendira na Oskara ili egzistencijalist.

Beast of no Nation: Film o djeci vojnicima
Beast of no Nation: Film o djeci vojnicima
Izuzetno obećavajuće čine se i novi filmovi Jeffa Nicholsa "Midnight Special“, kao i "The Light Between Ocean“, Dereka CIanfrancea nastao prema knjizi M.L. Stedmana. "Beast of no Nation“ o afričkoj djeci vojnicima, Caryja Fukonage, osokoljenim hvalospjevima svoje virtouzne režije "True Detectiva“, pritajeni je favorit sezone, kao i "The Trap“, gangsterska drama enfant terrbilea američkog filma Harmonyja Korinea.

I art-indie redatelji koji haraju filmskim festivalima poput Alexa Rossa Perrya, Apichatpong Weerasethakul, Lava Diaza, Paola Sorrentina, te kontroverznog grka Yorgosa Lanthimosa imaju novi materijal.

Također, ovo je godina povratka veterana. Spielberg je tako snimio špijunsku dramu o Hladnom ratu po scenariju braće Coen, Scorserse „Silence“ po literalnom predlošku Shûsaku Endôa, a "Knight of Cups“ Terrenca Malicka imati će svoju premijeru na filmskom festivalu u Berlinu,
Legendarna imena Njemačkog novog vala 70-ih Wim Wenders i Werner Herzog također imaju gotove filmove. Novi filmovi Clinta Eastwooda, nepravedno podcijenjeni "American Sniper“ i Michaela Manna "Blackhat“ već igraju, ili će vrlo brzo igrati u našim kinima. "Hateful Eight“ je još jedan Tarantinov vestern, a Linklater nakon „Boyhooda“ nam donosi "Thats What I` m Talking About“, duhovni nastavak divnog „Dazed and Confused“.

Valja napomenuti kako dva prošlogodišnja favorita "Inherit Vice" i "Birdman" u naša kina dolaze tek tijekom veljače. Svi ovi filmovi na papiru, pa onda i u mašti gledatelja zvuče obećavajuće. Biti će korisno na kraju godine, povući crtu i vidjeti koliko su opravdali očekivanja. Ako samo pola od navedenih budu onakvima kakvim se zaljubljenici sedme umjetnosti nadaju, možemo reći da smo imali izvrsnu filmsku godinu.