ČUTURIN PREGLED TV PONUDE: Zašto volim Novine, što ne valja u nastavku Afterlifea i zašto je Jordan najveći ikada

Opširnije...

Toooo! – viknuo sam kad je Zdenko Jelčić sprašio metak u čelo Dragana Despota na kraju serije "Novine", pa je čak i supruga digla pogled s kompjutera, 'tko je to koga upucao?'. Evo, ipak je na kraju pravda zadovoljena, daleko najnesimpatičniji protagonist (makar je konkurencija bila vrlo ozbiljna…) serije na kraju je najebao, serija je zaokružena, ipak se u Hrvatskoj, pa makar i u mašti, zlikovcima nešto drastično može dogoditi. Ma, znao sam da Đikić i Matanić ne smiju i neće iznevjeriti sve nas koji smo im ostali vjernima kroz sve tri sezone… Ne, nisam znao, ali sam slutio… Mašta je jedno, stvarnost je drugo, ali ipak mi je – nekako – palo breme s leđa. Kraj serije je upozorenje svim despotima tj. tomaševićima iz naših sokaka da će ih pravda stići kad-tad. Barem u mašti. Šteta je što te dvojice iz završne scene nema češće u javnom prostoru, prvenstveno na tv koji je još uvijek daleko najjači medij, face su, glumčine su. Despota desetljećima nisam vidio u kazalištu, Jelčića vidjeh prije dvije-tri godine u potresnoj monodrami "Veliki odlazak" po Thomasu Bernhardu u ITD-u, prije toga ga ni nisam mogao vidjeti jer je dugo igrao u Švicarskoj. Na "Kapelske kresove" se ipak ne vraćam… Ali ga pamtim i po razmjeni otvorenih pisama s ondašnjim ministrom financija Linićem, kojem se naj…o mile majke jer mu je domovina oporezovala švicarsku mirovinu. Kako sam mimoilazio Despota na sceni – tko će ga znati?! Zadnji put ga vidjeh u seriji "Počivali u miru", vrlo korektnoj seriji, rijetko se sretnemo na cesti u Zagrebu, kimnemo si, rođak je košarkaša i dragog prijatelja Srebrenka Despota, poginulog na zelenom valu pradavne 83'. Evo, ovaj sam mu tjedan zapalio svjećicu na grobu, bila je jedina. Kako ide to vrijeme, kako ljudi odlaze u zaborav!

Opširnije...

ČUTURA O ŽIVOTU U DOBA KORONE: Kako sam uz serije, filmove i knjige spašavao zdrav razum u izolaciji

Opširnije...

Čudna je to, neobična i nedoživljena situacija u mojih pedeset i osam godina boravka na ovoj planeti – da dva mjeseca svaku večer moram biti doma ako želim biti obziran, politički korektan i, na kraju krajeva, fair prema bližoj i daljoj okolini i samome sebi. U tim večernjim satima uglavnom sam zurio u televiziju i mislio 'hvaladragomebogu na Netflixu'. Jedan mi je prijatelj prilikom razmjene iskustava kazao 'ozbiljno mislim da je Netflix i izmislio koronu'. Dakle bez ikakvih pretenzija oko sistematizacije i ocjenjivanja kvalitete onoga što sam – sa suprugom, jasno – gledao u tom periodu, navest ću ono što mi je koliko toliko spasilo zdrav razum. Uz opasku da sam sadržaje koji su po mojim osobnim kriterijima negledljivi – odmah deletao iz sjećanja, kao i da sam neke od najboljih filmova i serija pogledao prije, pa neće ući u tekst. Recimo "Mindhuntera", što mi je najbolja serija otkako sam savladao "Sopranose", ili "Afterlife", čiju drugu sezonu čekam dok pišem ovaj tekst, ili "Irishmena", kojeg sam u cugu odgledao, dok je supruga odspavala središnjicu. Evo, ipak su ušli u tekst…

Opširnije...

VODIČ KROZ 17. ZAGREB FILM FESTIVAL: Sve što treba znati o bogatim programima i sjajnim filmovima besmrtnog ZFF-a

Opširnije...

Novo izdanje najveće zagrebačke avanture posvećene ljubiteljima filmske umjetnosti održavat će se tijekom rekordnih 11 dana, od četvrtka do nedjelje, 7. do 17. studenog u kinu Tuškanac, Dvorani KIC, Muzeju suvremene umjetnosti, Narodnom sveučilištu Dubrava, Kulturnom centru Travno, Hrvatskom glazbenom zavodu, F22 – Novoj akademijskoj sceni i HUB385.

"Čini se da je prošlogodišnji vizual s papirnatim stolicama koje otpuhuje golemi ventilator bio proročanski, a ovogodišnji, neonski koji se naslanja na prepoznatljiv vizual kina Europa nostalgičan, jer su se ostvarile naše slutnje da ćemo nakon više od deset godina u najljepšoj i najvećoj zagrebačkoj kinodvorani završiti kao festival u egzilu", poručuju iz festivala. Ovogodišnje izdanje traje čak tri dana dulje kako bi u novim uvjetima publici uspjeli pokazati oko stotinu filmova u dvanaest filmskih programa na osam lokacija u Zagrebu i u još dvadeset hrvatskih gradova.

ZFF najavljuje dosad vjerojatno najjaču selekciju natjecateljskog programa dugometražnog filma: prve i druge filmove autor/ica iz cijelog svijeta među kojima su čak četiri kandidata za Oscara – ruski, belgijski, kolumbijski i danski, dobitnik nagrade publike Sundancea, najbolji debitant kanskog Tjedna kritike, pobjednički film Sarajevo Film Festivala i drugi.

Opširnije...

VODIČ KROZ KONCERTNU 2020: Korona je ubila prvu polovicu sezone, ali bude li druge, bit će sjajna

Opširnije...

Još do polovice veljače koncertna je sezona u Zagrebu, barem što se tiče najave stranih gostovanja, izgledala prilično tužno i zapravo možda najgore u posljednjih 15 ili čak 20 godina.

Istodobna najava dolaska redom sjajnih Oh Sees, Daughter, Trickyja te King Gizzard & Lizard Wizard, te nešto kasnije Kevina Morbyja, Fatoumate Diaware i Placeboa dramatično je popravila stvar što se tiče kvalitete, dok je kvantitetom Zagreb tek zanemarivo ispod razine dana ponosa i slave kada se događalo da iste večeri budu i tri sjajna koncerta. U ostatku Hrvatske, s izuzetkom Rijeke gdje se ekipa iz Distune promotionsa i ostali što organiziraju Impulse festival trude raditi dobre stvari te ponekad Šibenika, odavno se sve svelo isključivo na balkansko seljaštvo i kič. Ipak, korona je4 na kraju ubila polovicu sezone, a što će biti s ostatkom, još je neizvjesno

Opširnije...

PREBOGATA JESENJA KONCERTNA PONUDA: The Chemical Brothers i gomila sjajnih klupskih atrakcija

Opširnije...

Teror ljetnih festivala napokon je završio, pašnjaci su vraćeni kišama, kravama, ovcama i kukcima, a uživo se ponovno svira tamo gdje je koncertima mjesto - u klubovima. Bogata i raznovrsna klupska koncertna ponuda nastavlja se i ove jeseni i zime, a velike su dvorane uglavnom rezervirane za regionalne seljobere, neuzbudljivu svjetsku i domaću konfekciju i ine dosadne metiljavce na kakve slini većina, ali se ovdje njima, naravno, ni u ludilu ne bavimo.

Ovo je, kao i uvijek, pregled rađen prema osobnim afinitetima autora pa nije detaljno obuhvaćena prilično bogata ponuda metala, ali dakako da štovatelji žanra to prate i trebaju ići vidjeti uživo. Nije bed ići pogledati ni Nove Fosile, ako još ima karata, ni Parni Valjak. Ostalo su udavi i slične dubioze.

Opširnije...

KUKURUZOVIĆ I SCHAFER U ČIGOČU: Noć u kojoj su i rode uživale u gypsy swingu vrhunskih virtuoza

Opširnije...

Nedokučivi su putevi Gospodnji – nisam dovoljno mudar da izmislim neki tako pamtljiv citat, ali sam dovoljno pametan da ih preuzmem i plasiram kad smatram da su okolnosti primjerene. Nedokučivi su, dakle, ti putevi, koji nam s vremena na vrijeme priušte neko ugodno iznenađenje kojem su ni u najsmjelijim snovima nismo nadali. Potrebno je poklapanje… pa… jedno dvije stotine okolnosti da se takvo što dogodi. Recimo, da supruga i ja onaj najtopliji dio ljeta provodimo u Zagrebu, pa da praznik Oluje padne u ponedjeljak, što znači i produženi vikend, pa da za taj vikend nemamo uvjeta baciti se u more, pa da nismo toliko inertni – a inertnost je opća pojava, vrlo zarazna, u ovo doba – da ostanemo u dnevnoj sobi s uključenom klimom buljeći u tv, pa da nam se kćer baš taj dan vraća s mora, i treba izbjeći histeriju raspakiravanja i pakiranja za slijedeći odlazak, mogao bih i dalje, ali nema smisla.

Opširnije...

NAJBOLJI DOMAĆI i REGIONALNI ALBUMI 2019: Nabrijani ABOP i brutalni Avdić najbolji u godini za brzi zaborav

Opširnije...

Nije ovo baš bila godina za pamćenje, naročito kada se usporedi s fantastičnom 2017., ono što se sada sluša u svijetu nije se još primilo ovdje, ali ponešto se dobrog ipak moglo čuti. Kandidata za prvo mjesto nije bilo previše, a od onih najistaknutijih na prvom su mjestu zaslužili biti i izvrsni Chui, i sjajni Nemanja kao najugodnije otkriće 2019. godine, dok beskrajno talentiranom J.R. Augustu odličan album ipak malo šepa za impresivnim živim nastupima. Na kraju su za milimetar ipak pobijedili ABOP čiji je prvijenac s pet izvrsnih i moćnih pjesama najuzbudljiviji po sudu potpisanog autora i na kojem je snaga njihovih hipnotičkih koncerata uvjerljivo dočarana.

Opširnije...

VODIČ KROZ 8. DIMENSIONS FESTIVAL: Spektakularan miks žanrova za oproštaj od tvrđave Punta Christo

Opširnije...

Dimensions, jedan od najcjenjenijih festivala elektroničke glazbe u Europi, nakon osam uzbudljivih godina najavio je oproštaj od tvrđave Punta Christo kraj Pule. Po posljednji put Dimensions će povezati rubove sfere elektroničke glazbe te ujediniti tisuće posjetitelja iz cijeloga svijeta u pet uzbudljivih festivalskih dana. Između 28. kolovoza i 1. rujna u Pulu tako stižu zvjezdana imena kao što su Jeff Mills, Omar S, Hunee, Larry Heard aka Mr Fingers Live, Nina Kraviz, Paula Temple, Joy Orbison, Gilles Peterson, Call Super, Zip, Mr Scruff, Andrew Weatherall, Craig Richards i mnogi drugi.

Opširnije...

TRUSTYJEV IZBOR 50 NAJBOLJIH ALBUMA 2019: Fantastični Fontaines D.C. najbolji u sjajnoj i uzbudljivoj glazbenoj godini

Opširnije...

Baš kao prethodnih godina tako i u odlazećoj 2019. jednako opterećenoj općom globalnom kretenizacijom i bezumljem, stvarala se sjajna glazba i objavljivali izvrsni albumi. Post punk, naročito britanski i irski, i dalje je u vrhunskoj formi s time da je 2019. naglasak bio više na žestini, nego na plesnim varijantama, a na žalost manje je dobrih psych albuma nego godinu ranije.

Mnoštvo je sjajne nove glazbe i imena, ali, nažalost, sporo to dopire u ove krajeve i svježe se stvari mogu vidjeti tek prerijetko u klubovima, dok se koncertni repertoar većih dvorana i lineupovi festivala uglavnom sastoje od vremešnih i odavno kreativno ispuhanih veterana poput Whitesnakea, Johnnyja Marra, Suede ili Pretendersa, e ne bi li svi zadivljeno konstatirali kako 68-godišnjakinja još ima funkcionalan glas i može otpjevati prastare hitove bez da mora na zahod. Rubrika "kucamo na vrata zaboravljenih asova" i dalje će biti najbogatija pa, eto, samo što nam nije stigla Sinead O`Connor, a na ljeto će na pašnjaku pored jarunskog jezera nastupiti prilično olinjali i odavno nerelevantni Deftones i Beck.

Opširnije...

REZIME 14. INMUSIC FESTIVALA: The Cure su bili dobri, ali genijalni Fontaines D.C. pojeli su gerijatrijski festival

Opširnije...

Kako je, zaboga, do toga uopće došlo i što je ovaj grad ikome skrivio (ne bogu, nema boga, a i ovo je dokaz da ga nema) da konce sporta, zabave i zagrebačkog života općenito godinama vuče trojac iz noćne more Mamić, Marić, Bandić?

To mi se pitanje motalo po glavi dok sam kao u noćnoj mori Groundhog dayja, već 14. puta po nemilosrdnoj sunjari koja je zamijenila uobičajenu kišu, što je ipak uoči festivala dovoljno natopila pašnjak da bi osigurala tradicionalno blato, koračao prema Jarunu po još jednu porciju ničega ili maločega na INmusicu, tom sasvim bespotrebnom festivalu za nezahtjevne, poluzainteresirane vremešne šetače pored jezera.

Najavu mi se i nije dalo pisati, jer kad nakon godina lineupova s headlinerima koji su zadnje ozbiljno dobre albume snimili prije 20 ili 25 godina, dobiješ još jedan lineup s headlinerima koji su zadnje ozbiljno dobre albume snimili prije 25 ili u ovom slučaju i 30 godina koliko je prošlo od The Cureova remek djela „Disintegration“, nakon kojega su Smitha trajno napustile muze, zapravo i nema smisla išta najavljivati.

Opširnije...