obertauern_velika_2.JPEG

Premda većini hrvatskih skijaša sezona počinje u siječnju školskim praznicima odnosno „hrvatskim tjednom“ kada se uglavnom razlete po uvijek istim destinacijama, šteta je čekati toliko dugo i ne krenuti odmah od otvaranja, a jedno od definitivno najboljih mjesta za prvo sezonsko skijanje austrijski je Obertauern kojeg smo provjerili početkom prosinca.

U doba kada je prirodnog snijega sve manje, Obertauern kojega su 1965. proslavili Beatlesi snimivši tamo svoj „snježni“ film „Help“, i dalje je po tom pitanju pouzdana destinacija jer je smješten vrlo visoko, na 1740 metara i to tako da mu oborine dolaze sa sjevera i juga što ga čini snijegom najbogatijim austrijskim skijalištem.

Ovdje se ozbiljno zabijeli najčešće već u listopadu, a mnogo je snijega i u travnju pa sezona starta koncem studenog i traje sve do 1. svibnja, što ga čini znatno pouzdanijim od hrvatskim skijašima omiljenog, ali bitno nižeg Nassfelda gdje južine pod normalno tijekom sezone znaju stazama donijeti kišu, a znamo, nema goreg od kiše na skijalištima.

Visina i idealna pozicija garantiraju snijeg u Obertauernu
Visina i idealna pozicija garantiraju snijeg u Obertauernu
Prednost Obertauerna nad Nassfeldom je i u činjenici da mu je najniži dio skijališta na 1600 metara, dakle 100 metara ispod samog mjesta, dok je najniži dio skijališta u Nassfeldu na skromnih 600 metara nadmorske visine.

Uglavnom, ako snijega nema u Obertauernu, znači da ga nema nigdje u Austriji.

Stanovnika je u Obertauernu vrlo malo, tek negdje oko 280, uglavnom vlasnika hotela ili restorana, a to mjestašce s oko 9800 kreveta raspoređenih u 150 hotela, pansiona i apartmana te šest hostela, kojeg mnogi svrstavaju u top 5 austrijskih skijališta, u dobrim godinama s lakoćom premaši milijun i sto tisuća noćenja.

Skijaških staza ima oko 100 kilometara, a prostiru se praktički oko cijelog mjesta pa je moguće u oba smjera odskijati krug, poznat kao Tauernrunde. Staza ima doslovno svih vrsta s time da prevladavaju plave (61 km), potom crvene (35 km), dok je najtežih crnih staza četiri kilometra, a raspoređene su tako da Tauernrunde mogu proći svi skijaši osim početnika.

Najdulja je staza odlična crvena pet kilometara duga Zehnerkarabfahrt, a ako bi tom skilištu tražili mane onda je to relativno velik broj prilično kratkih staza i činjenica da su u visokoj sezoni krcate skijašima.

Na vrhove diže 26 žičara, mahom brzih sjedežnica pa se ne treba gnjaviti sa čestim skidanjem skija, a čak i kada bude gužva, sve ide razumno brzo.

Vinski podrum u hotelu Zehnerkar
Vinski podrum u hotelu Zehnerkar
Ove je godine u Obertauernu sezona krenula 25. studenog, a „pravo“ je otvaranje za skijaše bilo 2. prosinca uz veliki ski opening party i koncert njemačke soul i pop zvijezde Sarah Connor, koju smo, ne budi nam teško, propustili stigavši tamo dva dana kasnije, taman da uspijemo uhvatiti živahnu atmosferu oko prigodnih adventskih kućica uz kuhano vino, rakije i sitne zalogaje, preko puta vrlo ugodnog hotela Zehnerkar u kojem smo bili smješteni.

Zehnerkar je tipični planinski obiteljski hotel s četiri zvjezdice smješten u središtu mjesta, tek stotinjak metara od žičare, s vrlo uslužnim osobljem (dominiraju Mađari, ali naravno da ima i Hrvata), prilično raskošnim spa i wellness sektorom, bazenom te ozbiljnim i doljmljivo uređenim vinskim podrumom kakav se ne vidi često na takvim mjestima.

Premda je iste kategorije kao Valamar Obertauern Hotel u kojemu smo odsjedali ranijih godina, Zehnerkar je ipak smješten na boljoj poziciji, a ima i bitno bolju kuhinju s bogatim doručkom i večerom znatno iznad hotelskog prosjeka u toj kategoriji te izvrsnom vinskom listom. Općenito, iz godine u godinu Austrijanci uspijevaju biti sve bolji u gastro ponudi, vinske su liste čak i u restoranima na stazama vrlo bogate, a jede se posvuda jako dobro i po tom su se pitanju uspjeli približiti Talijanima. Ono gdje ipak nisu, jest kvaliteta uređenja staza gdje su Talijani i dalje neprikosnoveni.

Ove godine, međutim, Obertauern je imao jaku olakotnu okolnost jer nakon obilnog snijega koji je pao dan nakon našeg dolaska staze doista nije bilo lako savršeno urediti pa se može progledati kroz prste neravninama i hupserima koji su se stvarali na padinama. Već dan poslije kada je snijeg stao, a temperatura pala bilo je znatno bolje.

Početak sezone jamči skijanje bez gužve na stazama
Početak sezone jamči skijanje bez gužve na stazama
Prednost skijanja početkom sezone je i u činjenici da tada nema gužvi kakve se znaju stvoriti ovdje u top sezoni pa je tako i ove godine bilo taman toliko skijaša da je bilo moguće komotno skijati bez straha od sudara ili začepljenih staza.

Skijanje po pretrpanim stazama, naime, jednako je traumatično i odbojno poput kupanja na jadranskim kronično prekrcanim plažama.

Ako skijanje kao takvo zbog hrpe novog snijega i niske naoblake prvoga dana i nije bilo za ocjenu pet, ručkovi u planinskim restoranima bili su apsolutno bez zamjerke.

Otvorili smo s prošlosezonskim hitom koji nas se ponajviše dojmio, odličnim krvavicama s kiselim kupusom i restanim krumpirom (usput, odličan im je i gulaš) u beskrajno šarmantnom, rustikalno uređenom i po mnogočemu neodoljivom Achenrain Hutteom, čija je prednost, uz živopisnog vlasnika, da se iz njega doslovno na dupetu može spustiti do mjesta ako se pretjera s hranom i ostalim pa odluči odustati od popodnevnog skijanja i vratiti se u hotel.

Izvrsno smo jeli i u sasvim različitom, znatno većem i moderno uređenom Kringsalmu koji je zapravo flagship ugostiteljske ponude na stazama Obertauerna, a do njega se može stići i autom što je dobra vijest za neskijaše te one koji skijaju, ali im se nekad naprosto ne da.

U Kringsalmu se kuha ambicioznije nego u većini sličnih mjesta, ali u ponudi imaju i sve važne klasike tradicionalne austrijske i alpske kuhinje.

Savršeno pečeni bečki odrezak u Kringsalmu
Savršeno pečeni bečki odrezak u Kringsalmu
Neka su im jela poput klasičnog bečkog odreska savršena, a neka poput crème brûléea sa sladoledom od kurkume u pestu od mente spektakularno dobra, a takva im je ponuda vina. Mi smo na preporuku vlasnice Kringsalma pili moćni Preisingerov cuvee Paradigma (Burgenland) i bili smo jako zadovoljni, da bi riječ rekli. Nije tamo baš najjeftinije, ali cijene su sasvim u skladu s takvom vrstom restorana i razinom usluge.

Premda se činilo da je je tu razinu teško dostići, restoran Treff 2000 do kojega se na tu nadmorsku visinu stiže Grünwaldkopfbahn žičarom, kombinacijom sjedežnice i kabina što znači da je i do njega moguće doći bez skija, uspio je u tome. I u Treffu 2000 se ponose vinskom kartom, dvojica su konobara tamo Hrvati, jedan je austrijski Srbin pa i manje nadareni za jezike neće imati problema s komunikacijom, a oni što vole fino jesti bit će jako zadovoljni naruče li janjeću koljenicu, pečenog smuđa ili savršenu štrudlu u umaku od vanilije. Austrijanci inače imaju velikih problema s radnom snagom pa tko je vješt u uslužnim zanimanjima i zna jezike, posao tamo može naći bez problema. Jedan od konobara u Treffu, tako ljeti vodi kafić u Jadranovu, a zimi radi Obertauernu i to nakon što su ga Austrijanci na odmoru u Hrvatskoj vrbovali da dođe.

Planinski restorani nalaze se posvuda, a u ponudi su tipična jela poput frankfurtera (sedam eura), bečkog odreska (20-25 eura), tiroler gröstla (krumpir sa slaninom i jajem), käsknöpfle (špecle sa sirom), gulaš juhe (osam eura), štrudle (sedam eura) ili germknedle (9,50 eura). Naravno, posvuda se mogu pronaći i klasici poput pečenih svinjskih rebara (20 eura), burgera (15-20 eura) te pizza (12 – 15 eura).

Zabavni život Obertauerna i dalje se temelji na apres ski tulumima poput onih najmasovnijih u golemom Lürzer Almu s neizbježnim techno polka poskočicama od kojih krvare uši i ravnaju se moždane vijuge, a taj jezivi glazbeni žanr, uz standardnu plesnu konfekciju, na žalost dominira i u noćnim satima. Uglavnom, ako postoji nešto što bi baš jako dobro došlo Obertauernu to je mjesto s nekom kvalitetnijom glazbom.

Sve u svemu, Obertauern je skijašku sezonu dočekao u odličnoj formi, a gledajući omjer uloženog i dobivenog te uzimajući u obzir blizinu i kvalitetu puteva hrvatskom je skijašima koji gravitiraju Austriji to i dalje savršen izbor.