obertauern_velika.jpg

Koliko god da je umjetni snijeg odavno postao standard na svim imalo ozbiljnijim skijalištima, ona koja imaju sreće da im položaj i klimatske prilike omogućuju trajnu spektakularnu prirodnu bijelu kulisu i na područjima izvan staza definitivno imaju adut više, a austrijski je Obertauern po tom pitanju među najpoznatijima u skijaškom svijetu.

Obertauern kojega su 1965. proslavili Beatlesi snimivši tamo svoj „snježni“ film „Help“, smješten je vrlo visoko, na 1740 metara i to tako da mu padaline dolaze sa sjevera i juga što ga čini snijegom najbogatijim austrijskim skijalištem. Ovdje se ozbiljno zabijeli već u listopadu, a mnogo je snijega i u travnju pa sezona starta sredinom studenog i traje sve do 1. svibnja. Uglavnom, ako snijega nema tamo, znači da ga nema nigdje u Austriji.

Ove će godine u Obertauernu sezona krenuti 25. studenog, a „pravo“ će otvaranje za skijaše biti 2. prosinca uz veliki ski opening party i koncert njemačke soul i pop zvijezde Sarah Connor.

Valamar Obertauern Hotel s 4 zvjezdice
Valamar Obertauern Hotel s 4 zvjezdice
Stanovnika je u Obertauernu vrlo malo, tek negdje oko 280, uglavnom vlasnika hotela ili restorana, a to mjestašce s oko 9800 kreveta raspoređenih u 150 hotela, pansiona i apartmana te šest hostela, kojeg mnogi svrstavaju u top 5 austrijskih skijališta, u dobrim godinama s lakoćom premaši milijun i sto tisuća noćenja.

Svi su hoteli u Obertauernu „ski in ski out“ što znači da se do njih može doskijati i lako pješice ili na skijama doći do sustava žičara, a za one što se svugdje žele osjećati „kao kod kuće“ ili im slabije idu strani jezici dobra je vijest da porečki Valamar tamo u svom vlasništvu ima dva hotela s osobljem uglavnom iz Hrvatske: Valamar Obertauern Hotel s 4 zvjezdice te Kesselspitze Valamar Collection Hotel s pet zvjezdica, dok je u tijeku preuzimanje hotela Marietta.

Premda su na početku lokalci bili prilično zatečeni i, blago rečeno, konsternirani takvim donedavno nezamislivim vlasničkim prodorom s mora, stvari su uskoro legle na svoje mjesto. Valamarovi hoteli se nalaze na odličnim pozicijama i nude sve što je potrebno za ugodan odmor – od prostranog wellnes centra, show-cooking restorana i wine bara, do sadržaja za zabavu čitave obitelji, a Valamar Obertauern Hotel od ove sezone gostima nudi grijani unutarnji - vanjski bazen s prostorom za opuštanje.

Hoteli nude i Valamar Experience Concierge gdje na info punktu gosti mogu dobiti savjet oko izbora restorana ili mjesta ua izlazak, pomoć oko najma ski opreme ili rezervacije termina u školama skijanja, u wine barovima se uz austrijska toče i hrvatska vina i rakije, a u restoranima je na meniju Alpe – Jadran fuzija.

Osim bogatstva snijegom i mnoštva staza Obertauern je hrvatskim skijašima zanimljiv i zbog svoje relativne blizine, nalazi se, naime, na svega četiri sata vožnje od Zagreba prema Salzburgu, što u doba općeg poskupljenja i sve viših cijena goriva čini sve važniju stavku u planiranju putovanja, a nije nevažno istaknuti da se do njega dolazi odličnim cestama i bez stresa kakvog znaju prirediti prijevoji sa serpentinama.

GDJE SKIJATI?

Obertauern nudi sasvim dovoljnih 100 km staza
Obertauern nudi sasvim dovoljnih 100 km staza
Vrlo dobro uređeneh skijaških staza ima oko 100 kilometara, a prostiru se praktički oko cijelog Obertauerna pa je moguće u oba smjera odskijati krug, poznat kao Tauernunde.

Staza ima doslovno svih vrsta s time da prevladavaju manje zahtjevne plave (61 km), potom srednje zahtjevne crvene (35 km), dok je najtežih crnih staza četiri kilometra, a raspoređene su tako da Tauernrunde mogu proći sve kategorije skijaša osim početnika.

Najdulja je staza odlična crvena pet kilometara duga Zehnerkarabfahrt, a ako bi tom odličnom skijalištu tražili mane onda su to relativno velik broj prilično kratkih staza i činjenica da su u visokoj sezoni krcate skijašima.

Na vrhove diže 26 žičara, mahom brzih sjedežnica pa se ne treba gnjaviti sa čestim skidanjem skija, a čak i kada bude gužva, sve ide razumno brzo.

 

GDJE JESTI I PITI?

Izvrsne krvavice u Achenrain Hutte
Izvrsne krvavice u Achenrain Hutte
Ako staze i nisu najbolje koje smo vidjeli u Austriji, ugostiteljska ponuda na njima je besprijekorna i definitivno među boljima među austrijskim skijalištima.

Planinski restorani nalaze se posvuda, a u ponudi su tipična jela poput frankfurtera (sedam eura), bečkog odreska (20-25 eura), tiroler gröstla (krumpir sa slaninom i jajem), käsknöpfle (špecle sa sirom), gulaš juhe (osam eura), štrudle (sedam eura) ili germknedle (9,50 eura). Naravno, posvuda se mogu pronaći i klasici poput pečenih svinjskih rebara (20 eura), burgera (15-20 eura) te pizza (12 – 15 eura).

Pouzdano se dobro jede u Alte Almu i Sennbaru, ali zvijezda našeg posljednjeg posjeta bio je restoran na stazi Achenrain Hutte s fenomenalnim krvavicama, vrlo prostojnim kućnim vinom i beskrajno simpatičnim osobljem.

 

ZABAVA, ŠOPING I OSTALO

Lurzer Alm je središte noćnog života Obertauerna
Lurzer Alm je središte noćnog života Obertauerna
Obertauern se ponosi bogatom zabavnom ponudom i apres ski provodima. Mjesta za izlazak su prilično živa, doduše, uglavnom s tipičnom, ne baš sretnom i katkada za uši pogubnom glazbenom kombinacijom techno polki i plesne konfekcije, ali to tamo nikoga ne smeta.

Najpoznatija i najposjećenija mjesta apres ski, ali i noćnog života su golemi Lürzer Alm te Gruber Stadl, vrlo je živ i spomenuti Sennbar ali, hotelima je ciljana publika znatno šira od lovaca na noćni provod pa se svi trude zadržati goste u svojim barovima.

 

ZAKLJUČAK

Iako nije u svemu savršen, ukupno gledajući, Obertauern je za hrvatske skijaše vrlo privlačna destinacija. Blizu je, nudi mnogo zabave i siguran snijeg, a skija se sasvim pristojno, posebice, izbjegne li se visoka sezona kada gužve mogu pokvariti zadovoljstvo.