puy_velika.jpeg

Francuski Puy St. Vincent počeo se u skijaškim krugovima spominjati relativno nedavno. Premda se nekad čak i Svjetski kup ovdje održavao, Puy je bio većini ispod radara, vrlo vjerojatno jer je nevelik, a nalazi se u blizini megaskijališta poput Serre Chevalierea, Montgenevre-Clavierea, Les Deux Alpesa, Alpe d'Hueza... Netko bi pomisli da ne vrijedi truda, ali to je ogromna zabluda.

Puy St. Vincent je upravo savršeni spoj diskontnog skijanja najviše razine i kvalitetnog smještaja na skijalištu. Nema ovdje diskoteka niti noćnog života, nema šoping centara, tek nekoliko sportskih dućana, dva marketa, poneka pekara, restoran ili dva (uz one na stazi, naravno). Tko traži zabavu, ići će u Val d'Isere ili u Val Thorens, možda u Chamonix.

Onima kojima je skijanje prva i najvažnija stvar, Puy St. Vincent bit će čudesan. To je doista mali raj u šumi ariša s dugom sezonom (prosinac – travanj) te s odličnim stazama od 1400 do 2750 metara iznad mora.

Puy je savršen za one kojima je skijanje prioritet
Puy je savršen za one kojima je skijanje prioritet
Puy, koji se nalazi u jugoistočnoj Francuskoj (Provence-Apes-Cote d'Azur), eklatantan je primjer svih zabluda koje se pojavljuju kad procjenjujemo skijalište na temelju brojki. On, naime, ima samo 12 žičara (uglavnom sjedežnica) i 75 kilometara staza. Zvuči skromno.

Obertauern ima 100 kilometara, bliži je, zašto da idem do Puya? Odgovor je vrlo jednostavan: jer je ovdje skijanje bolje i upola jeftinije i jer staza ima više. Da, više. Nema putića i puteljaka, nema onih dosadnih spajalica gdje se moramo odgurivati u beskraj, sve što Puy St. Vincent ima koristi se maksimalno. I to je njegova najveća prednost nad mnogim rezvikanim rezortima. Uostalom, spust s 2750 na 1400 metara, hej!

Smještaj je vrlo udoban, apartmani koje nudi su svi na skijalištu, nalaze se na 1800 metara pa je jasno koji su ovdje prioriteti. A cijene... Ne znamo može li se igdje skijati za 1300 kuna (skijaška karta + smještaj), čak i loše. A ovdje se za taj nova skija vrhunski.

Korona je i dalje tu, s nama, ali ako postoji skijalište maksimalno sigurno, onda je to Puy. Nema kabinskih žičara, samo sjedežnice. Nema hotela (dva, tri malena, nebitna), svi su u apartmanima. Koji se nalaze na stazi.

Ukratno, sigurnije je nego u Zagrebu otići u trgovine ili na posao busom ili tramvajem.