molltaler.JPG

Ako ste jedan od onih osebujnih skijaša koji ne može dočekati hrvatski skijaški tjedan u siječnju, šifra Molltaler Gletscher otvara vrata vaše jesensko - zimske uživancije na snijegu. U tu avanturu krenula sam prije nekoliko godina sasvim naivno i nepripremljeno, no ubrzo se skok u pancerice nakon japanki pokazao odličnim potezom!

Neki će reći nisu vremena, drugi pa nije još zima, treći pa to je užasno skupo, četvrti nije to za osrednje skijaše… Kako bi vam približila da su to sve naklapanja argumentirano ću vas uvesti u jedan skijaški vikend na glečeru.

Molltaler: Staze otvorene čitave godine
Molltaler: Staze otvorene čitave godine
Molltaler Gletscher nalazi se na tri sata vožnje od Zagreba. Ako idete automobilom to je u smjeru Ljubljane, preko Karavanki, pa put Spitalla, te dolazite do mjestašca Flattach u čijem se podnožju nalazi Molltaler. Ondje možete vrlo povoljno rezervirati smještaj u apartmanima (cca.25,00 eura po glavi) ili u manjim hotelima(cca.45,00 eura polupansion), apartman za troje (cca.60 eura). Ako ne nađete preko booking.coma u Flattachu smještaj, na samo nekoliko kilometara je mjestašce Obervellach sa jednakom ponudom. Osobno preferiram gradić Mallnitz koji je nešto dalje (oko 10km) od gletchera, no ondje ima zgodnih kafića i restorana  te divnu dolinu za šetnju nakon skijanja pa mi malo dulja jutarnja vožnja ne predstavlja problem.

Ako se,pak, prvi put odlučujete na skijanje na Molltaleru morate znati da je jesensko vrijeme prije svega krcato skijašima natjecateljima koji nemaju gdje trenirati, jer na nižim brdima još nije pao snijeg, pa ih na glečerima ima pravo malo čudo. Nemojte se stoga iznenaditi sretnete li Ivicu Kostelića kojem je to česta destinacija za treninge baš kao što sam ja slučajno ušla u stazu Austrijske A repke - bolje rečeno Hirscheru. Uffff….

Koruški gletcher radi od 8 sati ujutro što znači ako želite biti među prvima na stazi, ustajanje je oko 7, doručak, vožnja od Flattacha do gletchera jedno 10 min te dolazak na vlak. Ako već niste kupili skijašku kartu za odrasle ona iznosi 43,00 eura, za djecu 21,50 eura (poludnevna je jeftinija). No ako ćete skijati cijelu jesen i zimu preporučam kupovinu godišnje Karnten Östtiroll ski karte koja onda vrijedi za 31 skijalište, a to vam je oko 1.104 km staza te dođe oko 400 eura.

Dakle, kada ste kupili kartu, potrebno se prvo ukrcati u vlak. Bilo bi dobro da izbjegnete onaj prvi u 8 jer je tada horda mladih i nadobudnih takmičara koji se guraju u redu da se ukrcaju.
Kako vlak vozi svakih pola sata, ništa se neće desiti dođete li na njega u pol 9 ili 9:-)
Vlak prolazi kroz brdo kako biste nakon 10 minuta došli do gondola. Nakon 7 minuta vožnje gondolom otvara Vam se slika koju nikad nećete zaboraviti, predivni horizont na visini od 3 122 m!

Veličanstven pogled s vrha
Veličanstven pogled s vrha
Na vrhu je veliki restoran gdje se u miru možete presvuči, popiti kavicu i gledati kako repke već uvelike treniraju kroz stazu. Valja reći kako na Molltaleru tijekom cijele godine ima snijega. No kad nema snijega nisu otvorene sve staze koje vode do dna gondole, te je na raspolaganju 600 visinskih metara staze, dakle one na samom vrhu gletchera.

To je sasvim dovoljno da se naskijate do mile volje, a od žičara su na raspolaganju jedna šesterosjedežnica i jedna dvosjedežnica. Čak i kada su tamo reprezentacije, za turiste je ostavljena cijela jedna strana tako da nemate brige da ćete morati jurcati uz bok profesionalcima.

Oko 11 sati te se staze moraju micati, a to je i najbolje vrijeme za pravu uživanciju jer ako nije jako hladno snijeg malo popusti, a vi imate čitavo prostranstvo za svoje skijaške vratolomije.

Uobičajena jesenska temperatura na Molltaleru je oko -4 C, često je sunčano, a staze su dovoljno tvrde. Što znači da treba doći s nabrušenim i namazanim skijama.

Nakon nekoliko rundi, vjerujete mi bit će vam žao što se za ovaj potez niste već ranije odlučili jer je skijanje na toj visini te na pravoj snježnoj podlozi stvarno senzacionalno!

Tipična gastro ponuda
Tipična gastro ponuda
Kad se umorite, tu je restoran gdje možete već za 8 eura dobiti ručak ili kakvu slatku deliciju, dok se možete sunčati na terasi s prekrasnim pogledom.

Kada se spustite u dolinu najbolje je istegnuti noge laganom šetnjom uz rijeku, dok vam se nudi mogućnost bicikliranja ili raftinga. Večeru možete dobiti u bilo kojem restoranu po cijeni od oko 10 ili 12 eura, no mnogi će radije nešto prigristi u apartmanu.

Iako vikend brzo prođe nakon samo dva dana predsezonskog skijanja, zaboravit ćete maglovita jesenska jutra i dnevnopolitičke gluposti te se osjećati  kao da ste bili u nekom drugom, puno boljem paralelnom svemiru!

Sretan put
Astrid Werbolle (Master team Ski klub Zagreb)