Petra_Tou_Romiou_00669.jpg

Cipar, otočna država na istoku Sredozemnog mora koja je od 1974. podijeljena na veći, međunarodno priznati južni dio - naseljen uglavnom Grcima i na manji sjeverni dio – samoproglašenu Tursku Republiku Sjeverni Cipar, jedna je od najpoznatijih mediteranskih turističkih odredišta.

Ljeti je Cipar jedna od glavnih turističkih party destinacija, no ja sam ga posjetila u prosincu – kada nema hrpetine turista, a temperatura je i dalje toliko ugodna da se možete brčkati u moru.

Cipar je otok prekrasnih krajolika i njegovu unutrašnjost s plantažama naranči i cedrovim šumama na obroncima planina svakako treba vidjeti. Otok je striktno podijeljen između Grka i Turaka, tu nema miješanja, pa tako 99 posto Turaka živi u turskom dijelu, a 95 posto Grka u grčkom. Zahvaljući grčkim i turskim utjecajima Cipar je u gastronomskom smislu fantastično mjesto u kojemu se nudi sve najbolje što se može naći na Mediteranu.

Larnaka: Turističko središte i luka
Larnaka: Turističko središte i luka
LARNAKA – Nalazi se na jugoistočnoj strani otoka, treći je grad po veličini i najstariji grad na Cipru. Larnaka je značajna luka i turističko središte – najviše zbog brojnih plaža u okolici grada. Crkva Sv.Lazara nešto je što ne možete zaobići – smatra se da je Sv. Lazar bio prvi biskup Larnake i njemu se pridaje velik značaj.

Iznajmite bicikl i provozajte se do Larnaca Salt Lakea – kompleksa slanih jezera. U ljetnim mjesecima jezera su isušena, dok se u zimskim napune vodom i tada možete vidjeti flamingose kako love škampiće iz jezera. Iako sam ja tamo bila u prosincu, jezera su još uvijek bila isušena zbog evaporacije vode. Slana popucala kora tada prekriva dno jezera po kojemu možete hodati. Ako pak želite rentati auto i provozati se do okolnih mjesta, poput prekrasne Ayie Nape - uzmite u obzir da je Cipar bio britanska kolonija i da se tamo vozi po lijevoj strani kao u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pafos: Grad prekrasnih plaža i klubova
Pafos: Grad prekrasnih plaža i klubova
PAFOS – Turistički grad na zapadnoj obali Cipra koji se snažno razvio nakon 1974. godine i postao drugi po veličini na otoku. Pafos je bio glavni grad Cipra za helenističkog i rimskog razdoblja. Ljeti je prepun klubova, birceva i festivala, a ono što privlači turiste osim prekrasnih plaža je i slavna legenda o Afroditinom rođenju. Naime legenda kaže kako je Afrodita (božica ljubavi, ljepote i plodnosti) rođena iz pjene mora nakon što je Kron osakatio svog oca Urana. Tada se more u blizini Pafosa navodno počelo pjenušati a iz njega je izašla prekrasna Afrodita.

Vjerovali u legendu ili ne, mjesto tog događaja - geološku formaciju usred tirkiznog mora u okolici Pafosa, pod nazivom Petra tou Romiou (Rock of the Greek) definitivno se isplati vidjeti. Ako vam je pak do povijesnih zamenitosti čekirajte Bizantsku utvrdu koja se nalazi u luci, ili pak Helenističko kazalište koji Pafosu daju i malo kulturnog štiha, da ne bi slovio samo kao party mjesto.

Nikozija: Pogled na turski dio grada
Nikozija: Pogled na turski dio grada
NIKOZIJA – glavni i ujedno najzanimljiviji grad Cipra, smješten je u unutrašnjosti otoka. Grad se nalazi na granici samoproglašene Turske Republike Sjeverni Cipar – tako da ćete šetate li „Nikozijskom Ilicom“ u jednom trenutku morati izvaditi putovnicu, dobiti vizu i prijeći granicu kako bi ušli u turski dio. To je nešto što ćete sigurno uvijek pamtiti – ne prelazite granicu usred centra grada baš svaki dan. Nekada se na toj granici ginulo, a danas je Cipar posve miran i siguran.

Grčki dio je uređeniji, moderniji, prepun katedrala, muzeja i galerija. Giros možete kupiti na svakom uglu, a najveći muving je oko Ledra ulice – nikozijske Ilice. Meni je osobno turski dio zanimljiviji, ali ja sam uvijek više naklona arhitekturi istočnijih zemalja. Buyuk Han je jedan predivan trg okružen zidinama, gdje možete popiti tursku kavu ili čaj uz tradicionalnu baklavu. Selimiye džamija – ili bivša katedrala Sv.Sofije je također predivna. Ono što ćete primjetiti u šetnji turskim dijelom je da je mnogo siromašniji od grčkog, ali ja mislim da ima puno više šarma.

Cijene na Cipru nisu prevelike, npr. za vožnju busom od Larnake do Pafosa izdvojit ćete samo 5-6 eura, a smještaj možete naći i za 15-ak eura po noći. Ali napominjem da sam ja Cipar posjetila u off sezoni i sumnjam da je situacija ista kad na ljeto na ovaj predivan otok nahrupi hrpetina turista.

 *Nika Bogdanić redovito objavljuje svoje priče sa putovanja i možete je pratiti na njezinoj facebook  stranici https://www.facebook.com/nikabogdanictravelogue?ref=hl ili na blogu http://nikabogdanic.wordpress.com