Ljubljana_panorama.jpg

Legendarni glazbenik savjetuje gdje i što jesti, što vidjeti i kako se najbolje provoditi u slovenskoj metropoli

Ljubljani istovremeno žive dvije Ljubljane. Nisu uvijek u prijateljskom odnosu, ali se, osudjene jedna na drugu, prema turistima i gostima uvijek pristojno ponašaju.

Geopolitička Ljubljana, koju zbog privilegija glavnoga grada ostali Slovenci ne vole, izgradjena je pored močvare, pa zbog toga i zbog nekadašnje stalne magle, njezine gradjane nazivaju žabarima, jer im za malena navodno izraste plivačka kožica izmedju prstiju. To je stari štos, koji zbog nestanka magle i potpune demografske promjene stanovništva, tone u zaborav.
Druga Ljubljana je prava Ljubljana, izrasla na temeljima rimske Emone, studentski i trgovački centar, središte kulturnog i sportskog života. To je Ljubljana, koja je ustala u borbu za slobodu, kada su je fašisti za vrijeme Drugog svjetskog rata, ogradili bodljikavom žicom i pretvorili u logor. To je Ljubljana koju svi vole i poštuju.

Predin je Štajerac, ali obožava Ljubljanu
Predin je Štajerac, ali obožava Ljubljanu
U posljednjih deset godina se Ljubljana potpuno promjenila. Centar grada se zatvorio za promet i obnovom fasada, stara arhitektura je ugostila stotinjak novih restorana, vinoteka, malih prodavaonica, knjižara i galerija. Ljeti je teško naći slobodnu stolicu u centru. Horde turista  donijele su kozmopolitsku atmosferu. Englezi se usred noći razdragani tuširaju po fontanama, Rusi večeraju u najskuplijim restoranima, mladi Španjolci pjevaju po ulicama. Živim u samom centru, pa sve to znam iz prve ruke.
U blizini na Bregu je odlična Indijska restauracija. Najbolje žablje krake, koje ja obožavam, pripremaju  u gostilni Žabar.
Vampe ( fileke, tripice, škembiće ) volim naručiti u Pivnici Kratochwil uz istoimenu odličnu domaću pivu. Najbolja pizza je u Pizzeriji Fuculus, a najbolji burger je Horse Burger u Tivoliju.

U Dvornom baru najveći je izbor vina u gradu
U Dvornom baru najveći je izbor vina u gradu
Moj omiljeni plac je Vinoteka Dvorni bar, na početku Židovske ulice, pored Filharmonje. To je moje mjesto za sastanke i intervjue. Imaju najveći izbor vina u gradu i svakodnevno kuhaju raznolika jela. Već godinama drže visoki nivo ljubazne posluge i malih iznenadjenja u obliku malih sendviča ili besplatne čaše vina. Još nešto. U Dvornom baru ima uvijek više žena nego muškaraca. Žene dolaze u ženskom društvu i očigledno dobro se provode. Moja omiljena vina su Dopplerov Sauvignon 360°, Duet, vino za zaljubljene, mješavina caberneta, merlota i refoška, te najnoviji eksperiment, bio vino Ana narančaste boje, od kojeg, navodno, nikad ne boli glava.

Zlati zob: Etno klub s dobrom hranom
Zlati zob: Etno klub s dobrom hranom
Etno klub Zlati zob je uvijek pun iznenadjenja. Tamo se može uz odličnu mezu, slušati živu muziku različitih žanrova. Od flamenka, fada, salse, preko sevdaha i starogradskih, pa sve do šansona i bluesa. Najboljji koncerti u gradu su u Kinu Šiška, u Cvetličarni i ljeti u Križankama. 

Ako ste stariji pubertetlija ili mladi student, kulturno glazbeni centar Metelkova, Klub Orto Bar i bistro BI-KO su prava mjesta za vas. Odličan program domaćih i internacionalnih alter i indie bandova. Tamo svojih roditelja sigurno nećete sresti.
Ako ste rekreativac koji voli trčati, biciklirati, penjati se na planine, ja vam ne mogu pomoći, mada znam, da u Ljubljani postoji puno ljepih staza za bicikliste. Znam za jednu, pored zoološkog vrta. Zove se Večna pot. Strašno ime.
No, za nas s malo širim pojasom, kojima se čini, da možemo zbog malo hodanja, kasnije malo više pojesti, znam za dvije ”gostilne”, koje su taman za šetnju i odličan ručak. Iz centra se može pješice ili sa uspinjačom popeti na Ljubljanski grad ( zamak ), gdje je odlična restauracija Gostilna Na Gradu u kojoj se služe eksplicitno autohtona slovenska jela i vina. Hrabrijima preporučujem šetnju kroz glavni ljubljanski park Tivoli na brdašce Rožnik. Tamo je gostilna, koja će po vrlo popularnim cjenama nahraniti ljubitelje tradicionalne kuhinje.
Nemojte propustiti vožnju brodicom po Ljubljanici, na kojoj možete iz rijeke gledati centar grada sa čašom u ruci.

U Špajzi se opet dobro jede
U Špajzi se opet dobro jede
Ozbiljnim gastro talibanima u Ljubljani preporučujem hranu u gostilni Pri Kovaču u Tomačevem, ili u vrhunskom JB restoranu na Miklošičevoj ulici. Tu su i ponovo odlična Špajza, te oduvijek romantični Pen Klub.
Ljubljana je puna prekrasnih galerija i muzeja, izuzetnih koncerata u Filharmoniji, te odličnih kazališnih predstava u Drami, Mestnom teatru ili u alternativnom MGL.
Ali za početak bilo kakve ljubljanske avanture preporučujem da jednostavno sjednete u centru uz rijeku, naručite omiljeno piće i prepustite se atmosferi. Odlična je. Dobrodošli.