east_honecker.jpg

Dakle, još uvijek ste u Berlinu, ne želite previše trošiti, zanimaju vas znamenitosti i htjeli biste pronjuškati okolo. Nema problema. Kako se dosta današnjih znamenitosti vezuje uz Berlinski zid, takvih je mjesta gotovo na svakom koraku. U Ulici Bernauer - Bernauer Straße, u blizini Mauerparka (buvljak iz prošle priče) nalazi se spomen-područje Berlinskog zida Gedenkstätte Berliner Mauer.

Kako je bilo nekada, može se vidjeti već u obližnjoj stanici S-Bahna – Nordbahnhof (sjeverni kolodvor). To je naime, bila jedna od stanica koja je godinama zjapila prazna i čiji je ulaz/izlaz bio zabetoniran. O tome što se sve događalo od 1961. do 1989. godine vjerno svjedoče brojne fotografije na zgradama koje su se nalazile „ s one strane zida“. I ne samo to. Prođete li ovim velikim spomen-područjem vidjet ćete i precizno označena mjesta na kojima su se nekada nalazili tuneli, imena onih koji su pobjegli ili su pokušali pobjeći preko zida, sačuvani stražarski toranj i naravno, nekoliko desetaka metara nekadašnjeg „zida srama“.

East Side Gallery u Friedrichshain - Kreuzbergu
East Side Gallery u Friedrichshain - Kreuzbergu
Osim ovoga, postoji jedno daleko ljepše mjesto, turistima još privlačnije. Riječ je o East Side Gallery, najvećoj otvorenoj galeriji na svijetu smještenoj u blizini Warschauer Straße, inače posljednje stanice linije U1 u berlinskoj četvrti Friedrichshain-Kreuzberg. Već po izlasku iz podzemne (koja je na ovom dijelu nadzemna) dok budete čekali zeleno svjetlo na semaforu ugledat ćete gomilu grafita i crteža. Umjetnici diljem svijeta 1990. godine oslikali su više od jednog kilometra Berlinskog zida koji je na ovome dijelu najveći sačuvani dio povijesti. Spomenik mira u nekoliko je navrata zbog izblijedjelih ili prešaranih crteža restauriran.

A ako volite povijest i zelenilo, svidjet će vam se i Treptower Park . Uz restoran na rijeci i nekoliko manjih ali tipično berlinski naoko „neuređenih“ i „neurednih“ mjestašaca za ugodno sjedenje i pijuckanje, u blizini je još jedan stražarski toranj u koji se može i besplatno ući. Dvije autobusne stanice dalje nedjeljom se u zatvorenim halama odvija buvljak na kojem, ako želite, možete opremiti i stan.

Još uvijek istočno ali bliže centru, dva su znamenita i poznata berlinska trga – Alexanderplatz i Potsdamer Platz. Kako je grad godinama bio podijeljen i razjedinjen, pravoga centra zapravo nema pa postoji nekoliko punktova, svratišta Berlinčana i turista. Na prvome koji na prvi pogled zaprepašćuje tipičnim socijalističkim zgradama koje su redom sve iste, hladne i bešćutne, nalazi se 300 metara visoki TV-toranj (Fernsehturm). Simbol Istočnog Berlina i Njemačke interijerima podsjeća na neka davna prošla vremena. Ovisno o tome u koje doba dana idete, ulaznicu ćete platiti od 13 do 23€.

Alexanderplatz s TV tornjem
Alexanderplatz s TV tornjem
Potsdamer Platz je 1920-ih je godina prošloga stoljeća slovio kao jedan od najživljih i najpoznatijih europskih trgova. Od onoga kakav je bio prije gotovo 100 godina nije ostalo gotovo ništa. Drugi svjetski rat i nakon toga Hladni rat od slavnoga trga učinili su jedno od najtužnijih i najružnijih mjesta na svijetu. Prije 30 godina tuda je prolazio zid, a okolo na desetke metara nije bilo ama baš ničega.

Šest godina nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke, Potsdamer Platz postao je ogromno gradilište i danas je opet „in“. Radovi su potrajali 10 godina i danas se ovdje nalaze luksuzni stanovi i visoke poslovne staklene zgrade od kojih je najdojmljiviji Sony centar.

Nedaleko Potsdamer Platza je i zgrada Berlinske filharmonije. Dom glasovitog i ponajboljeg orkestra na cijelome svijetu pravo je akustičko čudo. Ako imate vremena i volje, proguglajte http://www.berliner-philharmoniker.de/en/ i pogledajte raspored koncerata i izvođače. Svakoga utorka u 13 sati u foajeu Filharmonije održava se takozvani Lunch Konzert. Posebnost ovoga programa je u tome što su koncerti potpuno besplatni, a broj posjetitelja je ograničen na 1500.

I na kraju, opet se vraćamo na Brandenburška vrata i ono što je u neposrednoj blizini. Na nekoliko katova i potpuno ostakljena, Akademija umjetnosti - Akademie der Künste, također je zanimljivo arhitektonsko djelo, kako izvana tako i iznutra. Oko 400 metara dalje iliti s druge strane Brandenburških vrata nalazi se Spomenik ubijenim Židovima - Denkmal für die ermordeten Juden koji je nedvojbeno vrlo interesantno arhitektonsko rješenje. Sive kocke nalik na grobove, staze koje se dižu i spuštaju, mali „labirinti“ smrti.