profimedia-0169852451.jpg

Što posjetiti i ne platiti ništa? Kao svaki veliki grad, tako i Berlin obiluje znamenitostima za koje ne treba izdvojiti ni centa, a vrijedi ih posjetiti. Pa gdje početi? Najbolje na mjestu za koje moj kolega s tečaja, inače Francuz, veli da ih koristi kao Treffpunkt (mjesto za nalaženje koje ne možete fulati).

Brandenburška vrata (das Brandenburger Tor). Jedno od onih mjesta koje je navedeno u svim turističkim vodičima. Nekadašnji ulaz u grad danas je mjesto na kojem se često organiziraju koncerti, ispred kojega se prosvjeduje i demonstrira, na kojem se ispraćuje stara i dočekuje nova godina, mjesto na kojem su Nijemci prije nešto manje od godinu dana dočekali junake nacije, pobjednike Svjetskog nogometnog prvenstva i mjesto na kojemu su u studenome 1989. istočni Nijemci trčali u susret zapadnima.

Samo nekoliko metara dalje, prije 25 godina stajao je Berlinski zid. Zagledate li se u pod, vidjet ćete tragove koji na to ukazuju. Na mnogim su mjestima u gradu Nijemci ostavili ploče s natpisom „Berliner Mauer 1961-1989“ što sugerira da se na tome mjestu nalazio zid.

Holokaust Memorial nedaleko Brandenburških vrata
Holokaust Memorial nedaleko Brandenburških vrata
Krenete li prema Istoku i Friedrichstraße, ulici u kojoj se nalazi jedno od glavnih prometnih čvorišta, proći ćete i ulicom Unter den Linden (Pod lipama). Trenutno se na tome i oko toga mjesta gradi još jedna podzemna stanica pa se nemojte iznenaditi ako ugledate dizalice. Linija U55 zapravo je najviše namijenjena turistima i trebala bi prolaziti najvažnijim i najposjećenijim punktovima: od glavnog kolodvora, preko Reichstaga i Brandenburških vrata pa sve do Alexanderplatza. Hoće li kada biti završena, ne pitajte jer žitelji Berlina nisu sretni što se novac troši na novu podzemnu i novu zračnu luku za koju mnogi vjeruju da nikada neće biti otvorena.

Bilo kako bilo, ako vam se ne da hodati, možete odabrati jedno od ovih prijevoznih sredstava (jedino što nije besplatno): kočiju, bicikle, turistički autobus, okruglu pedalinu za više ljudi i jedno od neobičnijih vozila na pedale, a da nije bicikl.

Krenete li pak, prema Zapadu, naići ćete na dva spomenika. Odmah iza Brandenburških vrata iliti preko ceste nalazi se spomenik žrtvama nacističkih logora, a tik kraj njega i spomenik žrtvama Berlinskog zida. Već na ovome mjestu nazire se Reichstag. Djelomično uništena u Drugom svjetskom ratu, zgrada je to s jednom od najdojmljivijih kupola na svijetu koju je projektirao engleski arhitekt Sir Norman Foster. U domu njemačkog parlamenta (Bundestag) uvijek je gužva pa je ulaznice bolje rezervirati preko interneta http://www.bundestag.de/htdocs_e/visits i dobiti termin posjete nego li satima čekati u redu.

Ako ste odlučili prošetati ulicom Unter den Linden, naići ćete na mnoštvo suvenirnica u kojima osim uobičajenoga (majice, šalovi, kape, čaše i ostalo s natpisom Berlin) možete kupiti i razglednice s komadićem berlinskog zida. Priču o Ampelmannu i trabantijima ostavljamo za drugi put. Negdje u blizini je i spomenik ubijenim Židovima koji plijeni pažnju upravo zbog fantastičnog arhitektonskog rješenja.

Izložba Topografija terora na otvorenom
Izložba Topografija terora na otvorenom
Tri stanice vožnje od Friedrichstraße ako se vozite na jug, dolazite do ulice Kochstraße. Ovo je mjesto s kojeg se dosta bježalo iz istočnog dijela u zapadni, kopali su se tuneli, preskakale barijere u podzemnoj. Tu je nekada naime, bila granica između Istočnog i Zapadnog Berlina kojoj su Ameri dali ime Checkpoint Charlie. Danas je ovo jedna od glavnih turističkih atrakcija, a ako vas je volja, na tu temu za 12,50€ možete posjetiti i obližnji muzej.

Ako biste radije bili na otvorenom, onda je svakako dobra ideja šetnja do Niederkirchnerstraße gdje se nalazi potpuno besplatni muzej na otvorenom i u zatvorenom Topographie des Terrors (topografija terora). Mjesto je to na kojem su ispisani najtamniji dijelovi njemačke povijesti. Tu je i ulica Wilhelmstraße. U njoj su se prije više od 70 godina nalazili gotovo svi važniji uredi i ministarstva Adolfa Hitlera.

Jedna od rijetkih zgrada sačuvanih iz toga doba je i monumentalna bivša zgrada Ministarstva zrakoplovstva, sadašnjeg Ministarstva financija. Ispod nje, nalaze se ostaci Berlinskog zida, a ispod njega ostaci podruma i tajnih skrovišta Gestapoa i SS-a. Tu je i glavna zgrada velikoga kompleksa u kojoj je na velikim panoima uz pomoć fotografija i tekstova, prikazan Hitlerov dolazak na vlast i konačni pad.

U Mauerparku je najveći berlinski buvljak
U Mauerparku je najveći berlinski buvljak
Dosadi li povijest, rješenje je jednostavno. Dovoljno je sjesti u U-Bahn i provozati se nekoliko stanica sjevernije. Jedini je uvjet da je nedjelja. Dakle, adresa je Bernauer Straße 65-66. Ma, dovoljno je reći Mauerpark. Što je to? Buvljak jednako popularan među turistima i Berlinčanima. Ovdje sam se prvi put uvjerila da nije sve što se prodaje na buvljacima jeftino. Također, prođete li oko 14 sati i kasnije, pogotovo u proljeće-ljeto kada počinje sezona, očekujte velike gužve.

Unikatno izrađen nakit, torbice, magnetići, raznorazni ukrasi, vunene rukavice i šalovi, gramofonske ploče, CD-evi, stare videoigrice i filmovi, stripovi, lego-kocke, namještaj, cipele, hipijevska i hipsterska odjeća i još puno toga, naći ćete ovdje. Buvljak kao buvljak? Ma, nije baš jer nije klasičan buvljak, a nije klasičan zato što se u Mauerparku mogu kupiti i potpuno nove stvari. Ili to ili sjesti na travnjak i promatrati trio koji je uzeo svoje instrumente, „instalirao“ ih negdje sa strane i sada praši sve u šesnaest.