Punta_velika.jpg

Kad je prije tridesetak godina Istra počela uzdizati svoje maslinarstvo, jedna od ključnih figura bio je tada mladi puski agronom Edi Družetić. S vremenom izrastao je u vrhunskog, međunarodno priznatog stručnjaka čija su ulja redovito nagrađivana u svijetu, među ostalim na natjecanima u New Yorku, Japanu, Kini i Parizu, a pet su godina za redom njegova ulja Salevala uvrštena u prestižni svjetski vodič Flos Olei. Isti je vodič posljednjih pet godina Istru proglasio najboljom maslinarskom regijom u svijetu, a za to je umnogome zaslužan i Edi Družetić koji ove godine slavi 40 godina stručnog rada.

Njemu u čast ovih je dana na tržište stavljena ekskluzivna edicija istarskog ekstradjevičanskog ulja Punta Cissana, nazvana prema prestižnoj lokaciji kod Barbarige u Istri gdje se nalazi maslinik star 200 godina. Ta lokacija ima tisućljetnu tradiciju, a tome u prilog govore i ostaci antičke uljare pronađene usred maslinika, za koju se vjeruje da je najstarija na Mediteranu.

Ulje s takve lokacije ima dokazano sjajne karakteristike. Riječ je o posebnoj selekciji isključivo autohtonih sorti (buže muške, buže ženske, buže puntože i rosignola). Vrlo je svježe i naglašeno zeleno, složenog ugodnog mirisa u kojem se pored izražene arome masline isprepliću i mirisi trave, artičoke, rajčice i radiča te u manjoj mjeri zelenog badema i crvenog ribiza. U okusu je voćnost na plod masline nešto manjega intenziteta, a prevladavaju svježi zeleni osjeti svih gore navedenih osobina uz nešto jače izraženu gorčinu tipa zelenog lista i pikantnosti zelenog papra. Masline su pomno odabrane ručnom berbom te prerađene hladnim postupkom u vlastitoj uljari svega nekoliko sati od berbe, pri čemu temperatura ne prelazi 25 celzijevih stupnjeva.

Družetić sa svojim vrhunskim uljem
Družetić sa svojim vrhunskim uljem
Zanimljivo je i da je Uljara Vodnjan najstarija aktivna u Istri. Osnovana je još 1911., no danas posjeduje najsuvremeniju tehnologiju, kako bi postupak hladne prerade omogućio maksimalno očuvanje aroma i drugih vrijednih sastojaka ulja. Zbog stalnih ulaganja u nova znanja i praćenje suvremenih trendova u proizvodnji, u vodnjanskom pogonu nastaju najcjenjenija ulja bogata aromatičnim esencijama i biološki vrijednim tvarima. Takva je i Punta Cissana, limitirana edicija brenda Salvela, nastala pod stručnom paskom Edija Družetića.

„Htjeli smo napraviti izuzetno dobar proizvod koji možemo predstaviti svijetu. Prve reakcije su jako dobre, ljudi su iznenađeni i treba učiniti sve da ulje dođe do većeg kruga potrošača. Hrvatska je mala zemlja, manje prepoznatljiva potrošačima u drugim zemljama, ali poznati smo na natjecanjima gdje redovito dobivamo nagrade. Velike zemlje poput Italije i Španjolske idu na kvantitetu, ali mi možemo konkurirati samo vrhunskom kvalitetom“, rekao je Družetić u Bruxellesu gdje je prvi put predstavljeno ovo ulje.

Za mjesto promocije odabran je tamošnji restoran Maison d'Istrie (Istarska kuća) na čijem su meniju isključivo istarske specijalitete poput fuža, njoka, pljukanca, pršta ili tartufa. Uspješnu priču u Bruxellesu pokrenula su dvojica mladića iz Pule, a sa sobom su doveli i mladogg kuhara Fabija Forlanija iz Vodnjana. „Reakcije ljudi u Bruxellesu na našu hranu su sjajne. Uz ponudu istarskih jela, često organiziramo i razne promocije domaćih proizvoda, a posebno smo zadovoljni što smo mogli prezentirati i ovo vrhunsko istarsko maslinovo ulje“, kaže voditelj restorana Bojan Radetić.

Tamara Obrovac zabavljala je goste na prezentaciji
Tamara Obrovac zabavljala je goste na prezentaciji
Kušanje istarske hrane i vina pratili su i zvuci Tamare Obrovac koja je ondje održala koncert u pratnji svog gitarista Uroša Rakovca. „Ja sam lokalpatriot i jako volim kad naši ljudi nešto kvalitetno rade. Volim pomoći da se to oživotvori te da se Istra i Hrvatska predstave kao brend“, izjavila je Tamara Obrovac koju je umnogome odredila i baka Ulika (na istarskom: maslina). „Jako volim maslinovo ulje. Imam samo jednu maslinu čije plodove prerađujem upravo u vodnjanskoj uljari. U posljednjoj sam berbi na tom stablu dobila 50 kilograma plodova od kojih sam dobila šest litara ulja. Nije mnogo, ali fantastičan je osjećaj imati svoje ulje“, kaže iskusna džezerica.

Svoje ulje, i to ekološko, proizvodi i glumica i TV voditeljica Doris Pinčić Rogoznica koja je i sama uživala u kušanju istarskih specijaliteta u Bruxellesu. „Upotrebljavam ga za sve, od kolača do slanih jela, a to su gotovo jedine masnoće koje konzumiram. Najviše uživam u nekoliko čimulica s dva jaja i fetom kruha koje zalijem dobrim maslinovim uljem. Mislim da bi Hrvatska trebala u svijetu promovirati takvu jednostavnu tradicionalnu hranu i od toga napraviti svoj brend“, veli Doris.

Takva je hrana iznenadila i belgijske gastro blogere koji su prisustvovali promociji. Maslinovo ulje se ne koristi mnogo u Belgiji, no kako su sami istaknuli, fascinirala ih je vrlo intenzivna aroma Punta Cissane. Uzbuđena sam što ću ga moći sljubiti s ribom i ostalom hranom“, izjavila je blogerica Céline Maufor. I njezine kolegice Kim Tranduy i Josefien Geldof istaknule su kako su sretne što su se mogle upoznati s ovim izuzetnim uljem s pečatom istarskom maslinarskog maga Edija Družetića.