Regos_velika.jpg

Navikao sam na Budimpeštu, tu sam već preko godine dana. Toliko sam puta prehodao Lančani most, zastao kraj grandioznog Parlamenta, lutao i Budimom i Peštom i zatvarao lokale od Oktogona do Židovske četvrti da njezine trgove i ulice smatram svojim dvorištem, a restorane i pubove svojom kuhinjom.

U Budimpešti je teško ostati gladan - jasno je to svakome turistu koji Vaci ulicom korača prema Trgu Vorosmarty ili pak Andrassy avenijom prema Deak Ferencu: sa svih strana restorani, a ispred njih nakešeni konobari koji na solidnom engleskom prizivaju turiste svih nacionalnosti gurajući pred njih jelovnike koji vrište o najboljem gulašu i perkeltu u gradu. Nama je sve to gulaš, ali Mađari gulašem nezivaju jušno jelo koje se jede žlicom, dok je ono što mi smatramo gušem zapravo perkelt. Gulaš - taj autohtoni mađarski okus, gromoglasno se najavljuje kamo god okrenete glavu - međutim pojava kojoj sam često svjedočio, pa i sam bio participant, jest da nakon velikih očekivanja i još većeg računa nerijetko slijede razočarenje i stravična spoznaja da se boljeg gulaša, perkelta i paprikaša vjerojatnije lakše dočepati u zatvorskoj bolnici nego u navlakušama za turiste.

Mađarska je prijestolnica jedna od cjenovno najpristupačnijih turističkih destinacija u Europi, a restorana u kojima se može uživati u bogatoj i raznolikoj mađarskoj kuhinji po cijenama pristupačnim svačijem džepu ima napretek. Međutim, ta su mjesta nevidljiva na turističkoj karti, lišena ekstravagantnog blještavila i luksuza, činjenica da postoje prenosi se usmenim putem, u njima objeduju lokalci, studenti i svi oni željni opuštene, domaće atmosfere uz umjeren cijenik.

Uzdajući se u svoje sada već prilično odnjegovane gustativne sposobnosti preporučujem sljedeća mjesta za sve koji vole dobro jesti i malo platiti:

KÉK RÓZSA (Wesselenyi utca 9)

Kék Rózsa: Kvalitetno i vrlo povoljno
Kék Rózsa: Kvalitetno i vrlo povoljno
Kek Rozsa, na naški plava ruža, mi je zadnjih mjeseci postala baza, kao da dolazim u vlastitu blagovaonu, sa gazdom i konobarom sam na „per ti“, a društvo za stolom mi se konstantno umnožava. Nalazi se doslovce iza ćoška Velike Sinagoge, u Wesselenyi ulici. Jelovnik restorana bazira se na širokom spektru mađarske gastronomske tradicije. Pravi mađarski gulaš dostupan je za svega dvadesetak kuna, veliki bečki odrezak doći će vas 30, a specijalitet restorana je neodoljivo cigansko pečenje sa raznim kombinacijama, sve do 40 kuna. Valja istaknuti da sve porcije zadovoljavaju svačiji, ma koliko god veliki apetit. Restoran nudi i više nego povoljne menije u kojima će vas predjelo, glavno jelo i desert stajati od 50 do 70 kuna. Top preporuka!

 

POZSONYI TAVERNA (Radnoti Miklos utca 38)

Pozsonyi taverna: Obiteljski ugođaj
Pozsonyi taverna: Obiteljski ugođaj
Zbog kockastih stolnjaka i familijarnog ugođaja natjerat će vas da se osjećate kao kod bake na ručku. Smještena Radnóti Miklós ulici u VIII distriktu, omiljeno je okupljalište ljudi iz susjedstva. Jelovnik nudi raznolik izbor tipičnih mađarskih obroka kao što su rešpečena prasetina i pačetina ili goveđi perkelt na Tenkeš način, a pored toga u ponudi stoje i razna vegetarijanska jela - od ukusnih salata do ribljih specijaliteta. Valja naglasiti kako vas većina jela neće stajati više od 2000 forinta (49 kuna). Preporučujem startati sa Ujhazy pilećom juhom, nastaviti sa bečkim (enormna porcija stoji oko 1700 forinti odnosno 41 kunu) i završiti sa Hortobađ palačinkama ili Doboš tortom.

 

RÁKÓCZI TAVERNA (Rákóczi tér 9)

Rákóczi taverna: Odlična krana i ljubazno osoblje
Rákóczi taverna: Odlična krana i ljubazno osoblje
Jednostavnog interijera i ljubaznog osoblja, odiše autentičnim domaćim ugođajem, a osim lokalcima, sve je zanimljiviji i turističkim grupicama koji postaju sve viđeniji prizor u Rakoczi taverni. Objekt je podijeljen na dva dijela, jedan služi kao a la carte restoran dok se u drugom organiziraju zabave i vjenčanja. Jelovnik je zbilja povoljan - kada sam tamo uvijek startam sa juhom u Jokai stilu ili Ujhazi juhom s mesom i povrćem. Od klasike preporučam alfold gulaš za kojeg ćete platiti 750 forinti (18 kuna) i sirloin odrezak sa krumpirom ili prženim lukom (2000 forinta odnosno 49 kuna). Za sve one koji mrze jesti u samoći, koji ne vole da im se obrok pretvara tek u hranjenje Rakoczi taverna je pravi izbor - tijekom ručkova i večera u restoranu često znaju zasvirati ciganski glazbenici.

 

KERÉK TAVERNA (Bécsi útca 103)

Kerék taverna: 115 godina tradicije
Kerék taverna: 115 godina tradicije
Otvoren prije 115 godina, nalazi se na Becsi aveniji u Budimu i svojim ugođajem i tradicionalnim interijerom nudi istinsko mađarsko iskustvo. Jedno je od mjesta gdje je neumjesno naručiti išta drugo doli najklasičnijih od svih klasičnih jela koja se mogu u predahu pojesti. Nakon nezaobilaznog gulaša ili Ujhazi mesne juhe nije loše nastaviti sa pečenjem u Obuda stilu (1900 forinta - 46 kuna)) ili Kerek pečenjem (2700 ft - 66 kuna)) u kombinaciji sa povrćem ili krumpirom. Za kraj vrijedi probati Somlo tortu sa sladoledom od vanilije i domaćim pekmezom od jagode (890 ft - 22 kn). Ciganska muzika svira se svaki dan, osim nedjelje, od 18 sati.   

 

REGŐS TAVERNA (Szofia utca 33)

Regős taverna: Gastronomski raj u podrumu
Regős taverna: Gastronomski raj u podrumu
Po pravu obiteljsku atmosferu pođite u Regos tavernu koju vodi obitelj Regos na čelu sa ocem Peterom Regosem koji je od zapuštenog i oronulog podruma stvorio jedan od najpopularnijih domaćih restorana koji je čak pobrao pohvale od New York Timesa. Vikendima je restoran prepun lokalnih obitelji koji ovdje ručaju zbog povoljnih cijena i ukusnih obroka. Obitelj Regos u ponudi ima šest vrsta juha i 17 glavnih jela. Preporučam goveđi odrezak u Bravsov stilu (1800 ft - 44kn) ili piletinu sa krumpirom u Karpati stilu (1500 ft - 37 kn) i Somlo tortu (650 ft - 16kn) za završne zalogaje.