1. Brudet od hobotnice i boba:
Normativ za 10 osoba:
kuhana hobotnica 1,5kg
krumpir 500g
bob 500g
crveni luk 300g
češnjak 50g
sjeckana rajčica 200ml
koncentrat od rajčice 80 g
sol i papar po potrebi
maslinovo ulje 200ml
bijelo vino 0,1dcl
peršin 50g
Na maslinovom ulju propirjati crveni luk, dodati kuhanu hobotnicu sječenu na komade, propirjati i dodati češnjak, koncentrat od rajčice, pasiranu rajčicu, sjeckani peršin, bijelo vino. Podlijevamo temeljcem i vodom. Prokuhati i dodati bob, krumpir na kockice. Kad namirnice omekšaju poslužimo toplo.
2. Pašta šuta:
Normativ za 4 osobe:
juneći mišić 500g
crveni luk 400g
češnjak 50g
peršin 50g
sol
papar
crno vino (plavac) 0,2ml
Koncentrat rajčice 10 g
svinjska mast 100g
Na masti propirjajte sitno sječeni luk, dodajte meso junećeg mišića na kocke i pirjajte uz dolijevanje temeljca dok meso ne omekša. Dodajte domaćeg koncentrata rajčice, sjeckanog češnjaka, peršina, crnog vina i temeljca, dobro začinite. Pred sam kraj dodajte makarone. Kada su makaroni gotovi pustite da malo odstoji i poslužite toplo uz ribani domaći sir.
3. Maneštrun od sipe:
Normativ za 4 osobe:
sipa očišćena 400g
crveni luk 300g
češnjak 50g
crnilo od sipe 10g
špageti 200g
peršin 20g
sol 10g
papar 5g
lovorov list
maslinovo ulje 150ml
Na maslinovom ulju propirjati luk, češnjak i sipu na kockice, podliti temeljcem, začiniti .Dodati isjeckani peršin i kuhati dok sipa ne omekša. Po potrebi dodati temeljca ukuhati špagete i pred sam kraj dodati vrećice sa crnilom i dodati malo maslinovog ulja. Prije posluživanja posuti izribanim domaćim sirom.
4. Čičvarda sa suvim mesom:
Normativ za 10 osoba:
čičvarda (slanutak) 400g
suho meso 1kg
blitva svježa 500g
krumpir 150g
sol
papar
maslinovo ulje 100ml
češnjak 50g
Slanutak probrati i potopiti u hladnu vodu preko noći. Staviti kuhati u hladnu vodu, dodati češnjak peršin i možete staviti jedan krumpir na kocke. Kada slanutak omekša dodajte prokuhano suho meso i po želji blitve. Začinite solju, paprom i pred kraj dodajte maslinovog ulja i poslužite toplo.
5. Biogradska ćućka:
Normativ za 10 osoba:
suhi grah 800g
suho meso 1kg
crveni luk 100g
češnjak 50g
peršin list 20g
crv. mljevena paprika 5g
sol
papar
mrkva svježa 100g
krumpir 100g
tjestenine penete 500g
U dublji lonac dodati natopljeni grah preko noći i prokuhati. Baciti vodu i doliti novu vodu. Dodati izribanu mrkvu,kapulu, češnjak,isjeckani peršin i izribani krumpir. Kuhati, začiniti i dodati suho svinjsko meso(rebra). Pred sam kraj dodati zapršku od svinjske masti,brašna, crvene paprike i koncentrat rajčice. Prokuhati i po želji dodati makarone. Pustiti da odstoji 15 min i poslužiti toplo.
6. Jota:
Normativ za 10 osoba:
kiseli kupus 800g
grah 500g
krumpir 200g
suho meso 800g
papar 5g
sol 10g
crvena začinska paprika 10g
koncentrat rajčice 5g
Oprani kiseli kupus staviti u plitku široku zdjelu. dodati krumpir na kockice,prokuhani grah, suho meso na komade dodati začine (sol, papar,crvenu papriku), sjeckani peršin. Politi vodom da pokrije namirnice i kuhati dok namirnice ne omekšaju, dodati malo domaćeg koncentrata rajčice. Poslužiti toplo.
7. Hobotnica na salatu:
Normativ za 10 osoba:
hobotnica 3kg
krumpir 1 kg
slanutak 100g
češnjak 50g
peršin 50g
masline, crne i zelene 100g
sol, papar po potrebi
maslinovo ulje 0,2ml
vinski ocat 0,1ml
Na maslinovom ulju i malo vode skuhati hobotnicu (hobotnica će pustiti svoju vodu). Omekšanu hobotnicu isjeći na manje komade, krumpir skuhati u kori i oguliti. Ohladiti i isjeći na jednake komade. Slanutak skuhati. Crveni luk isjeckati na sitno, češnjak, peršin, dodati masline i sve namirnice pažljivo izmiješati. Začiniti solju, paprom, maslinovim uljem i vinskim octom. Salatu poslužiti ohlađenu.
8. Varivo od leće i blitve:
Normativ za 4 osobe:
leća 200g
krumpir 200g
blitva 500g
maslinovo ulje 100ml
sol
papar
češnjak 50g
Probranu i opranu leću staviti u 3 dcl hladne vode uz dodatak soli, prokuhati, dodati krumpir na kocke. Kad krumpir za pola sata omekša dodati očišćenu blitvu, malo maslinovog ulja, češnjaka, soli i papra te kuhati dok namirnice ne omekšaju. Varivo poslužiti dok je još toplo.
9. Vodenjaci:
Normativ za 10 osoba:
jaja 4 kom
mast svinjska 250g
mlijeko 0,1dcl
šećer 50g
kvasac svježi 44g
brašno
kora od limuna
sol
Navedene namirnice sve zajedno pomiješati i dodavati brašno po potrebi (cca 500 grama). Smjesa mora biti mekša od smjese za kruh. Pripremljeno tijesto zamotati u krpu i potopiti u duboku toplu vodu. Kada tijesto u krpi ispliva van istrese se na pobrašnjenu podlogu i oblikuju se potkove koje se valjaju u šećer kristal. Stave se na namašćen pleh i peću u pećnici 180 °C 30 min.
10. Kroštule:
Normativ za 10 osoba:
jaja cijela 3 kom
šećer 100g
mast 150g
rakija 0,1ml
rum 0,1ml
mlijeko 0,1ml
vanilija šećer 30g
sol, limun
brašno 500g
Sve navedene namirnice osim brašna pomiješati u posudu i dodavati brašno te umijesiti tijesto. Tijesto pokrijemo prozirnom folijom i pustimo da odstoji. Podijeliti u 4 jednake kugle i kroz mašinu ili valjkom tanko razvaljati na pobrašnjenoj podlozi. Rezačem za tijesto rezati trakice i vezati u čvor. Pržiti u dubokoj zagrijanoj masnoći dok ne porumeni.
11. Fritule:
Normativ za 10 osoba:
mlijeko 0,5l
šećer 100g
limun 2 kom
svježi kvasac 44g
rakija 0,33ml
rum 0,60ml
grožđice 250g
jogurt čvrsti 0,2ml
brašna po potrebi
sol 2 prstohvata
ulje za prženje 1l
U dublju posudu uliti toplo mlijeko, šećer, izribanu koricu limuna, izmrvljeni sviježi kvasac, rakiju, rum, grožđice i jedan jogurt. U smjesu uliti tople vode, izmiješati i dodavati brašna po potrebi. Smjesa mora biti malo gušća nego za palačinke, tako će vam fritule biti mekane cijeli dan. Smjesu dobro tući rukom podizati je od dna posude prema gore. Pustiti da se digne na toplom mjestu i pržiti u dubokom vrućem ulju dok ne porumene. Posuti vruće fritule šećerom i poslužiti.
12. Pržene Mendule:
Normativ za 10 osoba:
očišćeni bademi 500g
šećer 500g
voda 500ml
Jednak omjer bajama i vode staviti u posudu i zagrijavati uz stalno miješanje. Kada počnu pucati znači da su gotovi. Rasporediti ih na masni papir da se ohlade.
13. Slani inćuni:
Pripremljene slane inćune poslagati na pliticu za posluživanje, posuti crvenim lukom i preliti emulzijom od maslinovog ulja, soli, papra i aceta balsamica.