stol3.JPG

Kada je riječ o turističkoj tradiciji pa i gastronomskom imidžu, sjeverna Dalmacija je, baš kao i susjedno Podgorje, najmanje eksponirani i ponajmanje razvijeni dio hrvatske jadranske obale. Godinama tek sinonim za jeftine apartmane i ribarske noći s mirisom užegla ulja i zvucima trećerazrednih zabavljača, taj se dio hrvatske obale, odnosno barem neki njegovi dijelovi, posljednjih godina polako budi i pokušava popraviti imidž te iskoristiti velike prirodne prednosti i potencijale koje ima, naročito u gastronomskoj ponudi.

Kada imaš more i njegove plodove s jedne, a plodne Ravne kotare s druge strane te odličnu prometnu povezanost s kontinentalnom Hrvatskom ludost je to ne iskoristiti i postati gastronomska atrakcija barem u početku za nautičare i izletnike, dok se ne digne i ostala razina ponude i stvori infrastruktura koja će privući zahtjevnije i platežno sposobnije goste mimo marina.

Nije stoga neko čudo što su se baš u Biogradu na Moru, gradiću s dominantnim nautičkim turizmom poznatom po velikoj i hvaljenoj marini odlučili dizanjem razine gastronomske ponude dignuti i čitavu svoju turističku priču na višu razinu.

Biograd na Moru domaćin je Gastro stola
Biograd na Moru domaćin je Gastro stola
Festival imena Gastro stol koji će se od 3. do 5. lipnja jedanaesti put održati na rivi na Obali kralja Petra Krešimira IV do sada je bio uglavnom tek lokalna i regionalna atrakcija, ali domaćini su napokon odlučili u čitavu priču krenuti ambicioznije i pokušati postati prepoznatljivi u čitavoj Hrvatskoj i što je još važnije na europskom tržištu.

Koncept je jednostavan i odavno poznat, ali u osnovi najučinkovitiji i zapravo nepogrešiv. Na najdužem stolu u Hrvatskoj predstavit će autohtone lokalne i hrvatske proizvode te dati priliku proizvođačima da svoje domaće proizvode prezentiraju širem tržištu i krugu ljudi. Istra s takvim manifestacijama radi čuda i dobro je da se taj koncept širi na čitavu obalu.

Posebnost ovogodišnje biogradske manifestacije je u širenju priče i dizanju razine, ali i modernizaciji samog koncepta i vizualnog identiteta Festivala. Na obnovljenom mulu na rivi će se, obećaju, održati pravi kulinarski spektakl.
 
Stvari u najavi izgledaju vrlo obećavajuće. Kako je glavna tema festivala tuna, odnosno plava riba, na svečanoj će večeri specijalitete pripremati iskusni gastronomski stručnjak Veljko Barbieri i čarobnjak u spravljanju jela od plave ribe, David Skoko, s učenicima Srednje škole Biograd.

Skoko je jedna od najvećih hrvatskih kulinarskih zvijezda, a reputaciju je stekao pretvorivši obiteljski restoran u Banjolama nadomak Pule u gastronomski hram čija se ponuda bazira na „nerazvikanoj“ i dostupnoj plavoj ribi i čudesnim, maštovitim i ukusnim jelima kakve su tripice od grdobine kojima je fascinirao i velikog Anthonyja Bourdaina kada je ovaj snimao dokumentarac u Hrvatskoj.

Prošle jeseni bio sam tamo na večeri u većem društvu u kojemu je bio i legendarni BBC-jev kralj političkih i izbornih emisija David Dimbleby sa suprugom Belindom Giles, i svjedočio njihovom iskrenom oduševljenju Skokinim kulinarskim majstorijama. Dimbleby i Belinda Giles jeli su u najboljim restoranima širom svijeta, a Skoki su najiskrenije čestitali i uvjeravali ga da tako dobra riblja jela nikada nisu kušali.

David Skoko kulinarska je zvijezda Hrvatske i Gastro festivala
David Skoko kulinarska je zvijezda Hrvatske i Gastro festivala
Pozivanjem Skoke i Barbierija organizatori Gastro stola definitivno će dobiti mnogo na imidžu i dignuti razinu festivala, a Skoko je sasvim ozbiljno shvatio svoju ulogu u čitavoj priči:

- Ja sam profesionalni kuhar, a Veljko je zaljubljenik u kuhanje i gastronomski stručnjak. Morat ćemo dobro ukrstiti mačeve jer kad ja radim onda nema mjesta greškama. Drago mi je sudjelovati u projektima gdje se mlade naraštaje uči da prepoznaju hranu koja je nama bliska, a ne da se sve svede na čitanje deklaracije – rekao je Skoko, a s jednakim je entuzijazmom Gastro stol najavio i Barbieri.

- Mlade treba motivirati da se zdravo hrane i kuhaju, a i jako me veseli što ću specijalitete pripremati s Davidom. Meni ne želim otkriti ali jedan od sljedova bit će plava riba - rekao je Barbieri. On i David na gala večeri Gastro stola po prvi puta će se, naime, zajedno pobrinuti za meni.

Razumljivo je i mudro što u Biogradu ne žele da se ta gastro priča  svede samo na tri dana Gastro stola. Uvod se već dogodio u sportskoj dvorani Srednje škole Biograd gdje su na 15. manifestaciji "Što su i kako kuhale naše bake“ učenici ugostiteljske škole spremili 40-ak vrsta jela na tradicionalan način. Ove godine u projekt su se napokon uključili i biogradski ugostitelji, a gastronomski stručnjak Veljko Barbieri, imao je predavanje o tradicionalnoj dalmatinskoj kuhinji i spremanju autohtonih zdravih namirnica pod nazivom "Dalmatinska kuhinja u Sredozemnom okružju“.

- Zajednička želja Grada Biograda i škole je da približimo i povežemo "Gastro  stol" i "Što su spremale naše bake" u jednu zajedničku cjelinu biogradske gastronomije i kao takvu u predsezoni svima ponudimo ono što  ovo podneblje ima: ljepotu prirode i zdrave hrane, objasnio je Ivica Kero, ravnatelj srednje škole Biograd koja je organizator festivala bakinih delicija.

Spektakularni stol s lokalnim delicijama na manifestaciji "Kako su kuhale naše bake"
Spektakularni stol s lokalnim delicijama na manifestaciji "Kako su kuhale naše bake"
Jela koja su pripremili srednjoškolci, a to su popara, krumpirača, čičvarda, leća, krumpir blitva, grah sikeraš, puži, ćućka (maneštra  fažol), dragarski i sukošanski maneštrun, njoki u umaku od pršuta i rige, salata od hobotnice s lećom, ravijoli, bob s blitvom, dalmatinska  pržolicu i janjeće tripice, kruh ispod peke, brudet od ugora i bakalar na brudet i bjanko, pašteta od slanutka, škarpina, brancin, svinjske koljenice, pašticada, prisnac, torta od mendula i sira, maraške  i sira, vodenjaci, zvuče toliko primamljivo da je neshvatljivo da ih već odavno nisu pretvorili u mamac za gastro turiste.

Na Visu su zahvaljujući ponajprije glasovitom restoranu „Pojoda“, ali i još nekim konobama i agro turističkim destinacijama, fino razvili tu autohtonu gastro priču, ali sve ostalo, od cijena koje su brutalno previsoke i pretjerane, do nedostatka pristojnog smještaja, tamo je precijenjeno i nedovoljno kvalitetno da bi se prevalio toliki put do otoka.

Istra će uvijek ostati nepogrešiv izbor, ali šteta je da ostane usamljena, pa bi pametnim razvijanjem te gastronomske priče u Biogradu na Moru mogli napraviti veliku uslugu i sebi i ljubiteljima fine hrane kojima ne bi bio problem potegnuti do tamo, čak i samo zbog vrhunskih namirnica i autohtonih delicija.

Dogradonačelnik Biograda Marijan Stopfer, najavio je da će u novoj koncepciji festivala kvaliteta stola i izlagača biti važnija od kvantitete odnosno duljine stola, a gala večera za više od stotinu uzvanika koje će pokušati impresionirati i „natjerati“ da o tome šire glas, biti će im test koliko su za to spremni. Sjajno bi bilo da uspiju i da Hrvatska dobije još jedno muesto gdje se dolazi zbog dobre hrane.