- Detalji
-
Kategorija: Zima
-
Objavljeno: Četvrtak, 01 Prosinac 2016 23:35
-
Piše: Željko Ljubobratović
Premda s pravom uživa ugled simbola zimskog turizma i jedne od najskijaškijih država svijeta, Austrija zapravo nikada nije bila prva asocijacija na glamurozno europsko skijanje i sve što uz to ide - od luksuznog smještaja i usluge, preko vrhunske gastronomske ponude pa do ukupnog imagea.
Zapravo, u europskim okvirima i Švicarska i Francuska i Italija imaju jače adute u toj niši i uvijek će neki St. Moritz, Klosters ili Gstaad, Cortina i Alta Badia ili Courchevel za mnoge imati prednost pred austrijskim zimskim luksuzom koji, razumije se, i te kako postoji, premda je nekako manje razvikan od konkurencije.
OK, Austrijanci baš i nisu prvaci svijeta u opuštenosti, nisu baš bili u prvim redovima ni kada se dijelčio šarm, a u njihovim se planinama pretjerano ne osjeća opjevani bečki štih i škola, ali u Arlbergu, snijegom najbogatijoj austrijskoj regiji, nalaze se ekskluzivni i luksuzni Lech i Zürs koji sa susjednim St. Antonom čine vrhunac austrijske skijaške ponude i mogu stati uz bok razvikanijim konkurentima. Lech i Zürs, štoviše, zajedno imaju više od 100 hotela s pet ili četiri zvjezdica, a od ove godine njihovi su skijaški tereni spojeni s onima u St. Antonu što ovo područje čini možda i najvećim top skijalištem svijeta.
Opširnije...
- Detalji
-
Kategorija: Gastro
-
Objavljeno: Srijeda, 18 Svibanj 2016 10:43
-
Piše: Željko Ljubobratović
Kada je riječ o turističkoj tradiciji pa i gastronomskom imidžu, sjeverna Dalmacija je, baš kao i susjedno Podgorje, najmanje eksponirani i ponajmanje razvijeni dio hrvatske jadranske obale. Godinama tek sinonim za jeftine apartmane i ribarske noći s mirisom užegla ulja i zvucima trećerazrednih zabavljača, taj se dio hrvatske obale, odnosno barem neki njegovi dijelovi, posljednjih godina polako budi i pokušava popraviti imidž te iskoristiti velike prirodne prednosti i potencijale koje ima, naročito u gastronomskoj ponudi.
Kada imaš more i njegove plodove s jedne, a plodne Ravne kotare s druge strane te odličnu prometnu povezanost s kontinentalnom Hrvatskom ludost je to ne iskoristiti i postati gastronomska atrakcija barem u početku za nautičare i izletnike, dok se ne digne i ostala razina ponude i stvori infrastruktura koja će privući zahtjevnije i platežno sposobnije goste mimo marina.
Opširnije...