NAJBOLJI I NAJPOTPUNIJI SKIJAŠKI VODIČ: Sve što trebate znati da ne odete na skijanje kao guske u maglu

Opširnije...

Napokon stižu zimske radosti – skijanje, bordanje i sve lijepo što uz to već ide, uključujući ovaj poučni tekst o pripremama za najbolji dio godine

Na skijanje i skijaše još se iz doba bivše države gleda onako, malo podozrivo. Pa tko si to može priuštiti, pa to je skorojevićko preseravanje, pa kakvi su to ljudi koji dižu kredite da bi sedam dana skijali i jeli sarme od kuće... Istina je da među skijašima, kao i među svim ljudima općenito, postoji gomila skorojevića i preseratora svih vrsta, ali unatoč tome, skijanje, bordanje i sve te zimske radosti, fantastična su zabava, nenadjebiv aktivni odmor i, ako mene pitate, definitivno bolji nego ljetno gubljenje vremena na pretrpanoj i precijenjenoj jadranskoj obali uz one neljubazne i vječno nadrkane domaćine kojima je pljačkanje turista smisao života. Pogodi li se još i dobro vrijeme, na planini je baš uvijek bolja zabava. Napokon, više od 200 000 hrvatskih skijaša ne može biti u krivu.

Opširnije...

TRUSTYJEV SKI VODIČ: Svi se trude oko otvaranja sezone, ali hedonistički spektakl Alta Badije ostaje nenadmašan

Opširnije...
Alta Badia je savršeno mjesto za otvaranje skijaške sezone, jer premda se oko otvaranja potrude svi, nigdje nema takve kombinaciju hedonizma i skijanja kao što je glasoviti A Taste of Skiing

Premda se o tome u autističnim balkanskim zabitima poput naše manje zna, na svijetu postoje sasvim normalna mjesta gdje je život prilično lijep.

Jedno od takvih je i talijanska Alta Badia, čarobna skijaška regija u Dolomitima, u kojoj se početak sezone tradicionalno obilježava Gourmet ski vikendom kao dijelom priče zvane A Taste of Skiing, spektakularnom kombinacijom skijanja i vrhunske gastronomije s mnoštvom Michelinovih zvjezdica i sjajnih vina što traje čitavu sezonu.

Ideja o spajanju skijanja s vrhunskom gastronomijom mudra je i logična u kontekstu činjenice da skijališta Alta Badie (Corvara, San Cassiano, La Villa, Colfosco, Badia, La Val) možda i nemaju toliko dugih i širokih staza neka druga u Dolomitima, uključujući susjednu Val Gardenu, ali zato nigdje na svijetu nema ni toliko Michelinovih zvjezdica na tako malom prostoru.

Pravila Gourmet ski vikenda su jednostavna: svatko tko želi uživati u kombinaciji prvog sezonskog skijanja i vrhunske hrane plati 50 eura, za što dobije narukvicu s kojom može obilaziti skijaške staze Alta Badije, a od 11 do 15 sati zvjezdicama ovjenčani vrhunski chefovi u nekoliko planinskih bajkovitih restorana za njih pripremaju delicije koje mogu kušati i zaliti s vrhunskim lokalnim vinima.

Opširnije...

GASTRO TURA PO SEULU 1: Grad dobroćudnih ljudi, sjajne atmosfere i prilično skupe, ali beskrajno ukusne hrane

Opširnije...

Posljednjih je godina koreanska kuhinja eksplodirala. Svi su odjednom postali ludi za kimchijem, jeo se bibimbap i gušilo u galbiju. Miješali su se i okusi Koreje s primjerice hamburgerima ili tacosima u crossover gastronomiji gdje je sve dozvoljeno.

Prvi sam kimchi stavila u usta prošle godine u Maksimirskoj. Usred noći naletjesmo na nekog backpackera iz Seula koji je tražio nešto za pojesti u kvartu prepunom hostela i kad sam mu naručila kebab u lokalnoj ćevabdžinici sav je sretan izvadio od nekuda limenku kimchija kao poklon. Kimchi je otprilike kiseli kupus pa dobrano zaljućen chillijem. Ruku na srce okus je bio odvratan.

Opširnije...

ČUTURINA OSJEČKO BARANJSKA TURNEJA: Ludi provod uz kazalište, tradicionalne bakanalije i kobnu pijanu košarku

Opširnije...
Zoran Čutura je u društvu imenjaka Predina obilazio osječke i baranjske gastro znamenitosti, promociju knjige Branka Kostelnika te predstavu po njoj, pa sve te dojmove sažeo u tekst

Do prošlog tjedna u Osijeku nisam bio – razmišljao sam i razmišljao, ali se nisam mogao dosjetiti niti jednog odlaska tamo – dobrih dvadeset i pet godina. Godina više ili manje… Nevjerojatno, ali istinito. Pa sam se utoliko i razveselio pozivu u taj slavonski grad, pozivu koji je bio vezan uz kulturu, gdje – recimo – i nemam što tražiti, ali su me ovom prilikom generacijske i svjetonazorske veze, koje su uvjetovale poziv, uputile prema Osijeku. Dakle, predstava 'Osječki long, long play' postavljena je u osječkom HNK još ljetos, ali je sad autor predloška prema kojem je predstava nastala – Branko Kostelnik – predstavio i svoju knjigu. Koja je, kako sam kaže, pet godina čekala da bude uprizorena na taj način. Još jedan osječki long, long play…

Opširnije...

INSAJDERSKA BUDIMPEŠTA: Grad s najviše termalnih izvora na svijetu i ludim partyjima u toplicama

Opširnije...

Budimpešta i termalne kupke: I kroz vjeđe je vidljiv znak jednakosti. A part od impozantnih zdanja veličanstvene arhitekture i neizmjerne kulturne i povijesne vrijednosti, burne gradske prošlosti i fenomenalne kuhinje - čuvene budimpeštanske terme jedan su od specifikuma grada, a možda i najveća komparativna prednost pred drugim gradovima slične forme i povijesti.

Zanemarimo na tren osobne preferencije, sentimentalnu povezanost i (pre)sladunjave panegirike kojom svjetski i lokalni mediji kite mađarsku prijestolnicu - u području od nekoliko stotina kilometara stoje gradovi koji joj opasno konkuriraju u kategoriji najljepših europskih metropola. Od bezbroj puta opjevanih metropola poput, Rima, Beča i Berlina do gradova koji nezaustavljivo povraćaju ugled i status koji su nekoć uživali, a tu tron definitivno zauzimaju Prag i Budimpešta - teško je, gotovo nemoguće objektivno odrediti koji je naj. Međutim, ono što drugi gradovi nemaju utkano u dio svog identiteta su termalna kupališta, a Budimpešta je grad sa najviše izvora ljekovitih voda na svijetu.

Opširnije...

TRUSTYJEVA SKI INSPEKCIJA, LA FORET BLANCHE: Prednosti i mane skijanja u Francuskoj za nestvarno povoljnih 2500 kn

Opširnije...

Kada se spomene skijanje na Francuskoj, prvo što većini padne na pamet jest nedostupnost zbog visokih cijena, što i nije neobično, jer su manje upućenima prve asocijacije na Francusku opravdano hvaljeni, ali i dosta skupi Val Thorens, Val d’Isere ili pak Chamonix. Pomalo je paradoksalno kako je ta ista Francuska ujedno i destinacija u kojoj se za tjedan dana skijanja može proći uvjerljivo najjeftinije od svih zemalja u kojima se “ozbiljno” skija u ovom dijelu Europe (odnosno, ako gledamo Italiju, Austriju, Francusku i eventualno Švicarsku za one dubljeg džepa).

Ne bih ovom prilikom ulazio u detaljnije analize poslovnog modela agencija te s kakvom maržom posluju, no aranžman u kojem za oko dvije i pol tisuće kuna imate uključen prijevoz, smještaj, ski pass i putno osiguranje – gotovo se čini kao alkemija. Konkretnu agenciju s kojom smo išli namjerno neću spomenuti u ovom članku jer nisu baš zaslužili da ih se besplatno reklamira, no, također, nisu zaslužili ni nekakvo javno prozivanje. Vjerujem kako će svi zainteresirani letimičnim guglanjem brzo doći do nekoliko aranžmana ovakvog tipa koji su po cijenama svi „tu negdje“, odnosno do 3000 kuna.

Opširnije...

TRUSTYJEV SKI VODIČ: Heiligenblut - skriveni koruški dragulj idealan za uživanje u čudesnoj prirodi i odličnim stazama

Opširnije...

Heiligenblut je nerazvikano koruško mjestašce koje se nalazi na tromeđi s pokrajinama Salzburg i Tirol, na kraju bajkovite doline i u podnožju najvišeg austrijskog planinskog vrha, 3798 metara visokog Grossglocknera. Samo mjesto je na 1300 metara nadmorske visine, pozicionirano je na stmini, a u njemu dominira golema kasno gotička crkva, što s obzirom na povijest i legendu o osnutku Heiligenbluta nije slučajno.

Opširnije...

ČUTURA O HRVATSKIM NEDOĐIJAMA: Stvarno, zašto nikog ne zanima magija Salone, Bribirske glavice i Grapčeva spilje?

Opširnije...

Nikad nisam bio neki naročiti istraživač. Imam dosta frendova koji su za životni lajtmotiv izabrali putovanja, pa nakon tih putovanja na mapi svijeta prekriže slijedeću državu – ili dvije, tri države – i onda slušam priče iz Butana (država bez semafora!), Perua, Jordana… Jedan se popeo na Kilimanjaro, jedan je ronio s velikim bijelima u Južnoafričkoj republici (njemu sam rekao 'aj probaj biti sa mnom doma kad mi se supruga ispižđena vrati s posla, kakvi veliki bijeli'), jedan je putovao vlakom od Delhija do Jaipura, jedan je hodao Kineskim zidom, jedan je slušao Flaca Jimeneza negdje u Bronxu, kao jedino bijelo lice u publici, jedan je ronio na Velikom koraljnom grebenu, jedan je lovio marline kod Florida Keysa – ne znaš što je zanimljivije. Ali nije to za mene.

Opširnije...

TRUSTYJEV SKI VODIČ: Da, nije blizu i nije jeftino, ali nigdje se ne skija i tulumari tako dobro kao u Val Thorensu

Opširnije...

Kada je riječ o skijanju i zimskim radostima Francuska je idealan izbor, a glasoviti Val Thorens jedno od općih mjesta i klasika za sve koji su dovoljno mudri da znaju i vole skijati ili bordati. Val Thorens je, zapravo, zbog svoje nadmorske visine i snježnog bogatstva idealan za proljetno skijanje kada su igri i sunčanja, bakanalije i tulumi na spektakularnim terasama po stazama, ali tko ne može u njemu uživati tada, neće pogriješiti ode li u standardnim zimskim terminima kada treba računati na mogućnost lošijeg vremena.

Val Thorens (izgovara se Torans sa s na kraju) se nalazi u francuskim Savojskim Alpama u području poznatom kao Tri doline. Smješteno je na 2300 metara nadmorske visine što znači da je najviše skijalište Europe te da snijega i u samom mjestu ima do svibnja, a vrhovi kojima je okružen i s kojih ide bezbroj fantastičnih, širokih i dugih uređenih staza, mahom prelaze 3000 metara i najveći dio godine su bijeli.

Opširnije...

GASTRO ŠETNJA SEULOM 2: Što se jede i pije za popravljanje raspoloženja po vrućem i vlažnom ljetnom vremenu

Opširnije...

U Seul se ne ide po ljeti. Svatko tko može iz njega tada pobjegne, jer je klima naprosto očajna. Vruće je, stravično sparno i gotovo neprekidno lijeva kiša. Uz sve to je, naravno, i zagađeno pa i kad je vedro svo vrijeme umjesto plavog neba vidiš sivi svod. No, zato postoji “comfort food” da se osjećaš bolje kad je vani kiša. U Koreji je to pajeon - sve što se može zamisliti umoče u smjesu jaja, brašna i mladog luka i prže u ulju. Zovu to i palačinkama, ali to nema nikakve veze s našom verzijom palačinki.

Korejci jedu pajeon i piju makgeolli (mliječno bijelo korejsko vino od riže) kad je vani kiša. Kažu da prodaja pajeona vrtoglavo skoči kad je vani koma vrijeme. Uvjerili smo se u to jedne kišne nedjelje. Oblaci su ležali nad gradom od jutra, kiša je padala neprestano kao da nikada neće stati, a u blizini hotela, u ulici Dongdaemun-gu, je sudbinom ili pukom ludom srećom (kako vam drago) bio najslavniji market baš za pajeon.

Opširnije...

INSAJDERSKA BUDIMPEŠTA: Židovska četvrt – party meka i kvart sjećanja na strahote nacizma i sovjetske okupacije

Opširnije...

Budimpešta je nevjerojatno mlada, naročito noću. Moja budimpeštanska adresa nalazi se u samom epicentru sedmog distrikta, u staroj Židovskoj četvrti - mladima poznatijoj po nadimku "party district". Ovdje stoluje svjetski poznata, iznimno vibrantna mladenačka noćna scena - tzv. ruin pubova (pubovi u ruševinama).

Ne čudi stoga što sam neke od najboljih dana svojeg budimpeštanskog života proveo noću. Pregršt me uspomena veže za ovaj dio grada. Neke su epizode bespovratno urezane u moju memoriju, spremne za novo evociranje, a neke su pak zauvijek izgubljene, utopljene u pozamašnim količinama palinke (nezaobilazne mađarske žestice), koja se u svakom lokalu ovog kvarta, nakon svakog sumraka, pa sve do zore - toči u hektolitrima. Pojedine, međutim, uspijevam povratiti iz pepela zaborava, no na njih me moraju podsjetiti moji prijatelji, svjedoci tih zbivanja i noći.

Opširnije...